above

SketchUp Pro 2024 is de nieuwste versie. SketchUp Pro bevat weer een aantal nieuwe functies en verbeteringen voor bestaande tools. Bovendien zijn SketchUp en Layout bestanden vanaf nu versieloos. Dit betekent dat voor SketchUp 2022 of later geen ‘Save As’ gebruikt meer hoeft te worden, maar direct het nieuwe bestand ingelezen kan worden. Eric vertelt meer over de nieuwe functies.

Nieuwe Graphics Engine
De grafische engine van SketchUp (for Desktop) heeft een update gekregen. Deze nieuwe grafische engine maakt gebruik van nieuwe hardware softwaretechnologieën en biedt daarom een betere en soepelere ervaring.

De klassieke grafische engine van SketchUp is indien nodig nog steeds beschikbaar.
In het nieuwe gedeelte Graphic Engine van het venster Preferences (Graphics) is een optie om te wisselen tussen beide grafische engines.

SketchUp preferences 600 x 338

Let wel op dat niet alle oude hardware SketchUp met de nieuwe grafische engine kan draaien. Als SketchUp merkt dat de nieuwe engine traag of onstabiel is met de gebruikte hardware zal deze automatisch terugschakelen naar de oude engine. Meer informatie: Graphics | SketchUp Help.

Ook LayOut heeft een nieuwe Graphic Engine, maar deze is nog wel experimenteel. Deze zogeheten SketchUp Labs testfunctie staat standaard uitgeschakeld, maar kan in het Preferences (Performance) scherm aangezet worden om te zien hoe deze de prestaties verbeterd.

LayOut preferences 600

Om de prestatie van LayOut nog meer te verbeteren is de Draft Mode geïntroduceerd. Wanneer deze modus is ingeschakeld zal LayOut de weergave vereenvoudigen en tijdens het bewegen (zoom en pan) zullen, afhankelijk van de instellingen, geen lijndiktes, arceringen en vul patronen weergeven worden. Omdat de beelden niet steeds opnieuw gegeneerd hoeven te worden, zal het werken in LayOut een stuk soepeler verlopen.

Ambient Occlusion

Ambient Occlusion

Met een nieuwe Face Style optie Ambient Occlusion, die gebruik maakt van de nieuwe Graphic Engine, worden schaduwen gegeneerd op plekken waar objecten dicht bij elkaar komen, waardoor diepte en realistischer weergaven in SketchUp mogelijk worden. In het paneel Styles kunnen stijlen gekozen worden die een Ambient Occlusion instelling hebben of maak een eigen stijl met Ambient Occlusion door deze met behulp van de sliders de afstand en intensiteit in te stellen.

Trimble Connect en Link Sharing
Trimble Connect 600

SketchUp voor Desktop bevat nu een native Trimble Connect integratie. Met Trimble Connect kan eenvoudig een link gedeeld worden met alleen-lezen versie van uw model en het biedt snel toegang tot .skp-bestanden op verschillende apparaten via SketchUp voor Desktop, iPad en Web.

De Trimble Connect cloud gebaseerde gemeenschappelijk data-omgeving en samenwerkingsplatform is ontworpen met de bouwsector in gedachten om makkelijk bestanden te kunnen delen. Een SketchUp abonnement geeft toegang tot Trimble Connect met onbeperkte cloudopslag.

Voorheen was de Trimble Connect extensie nodig om vanuit SketchUp toegang tot Trimble Connect te krijgen. Nu is Trimble Connect rechtstreeks in SketchUp voor Desktop geïntegreerd is er geen extension meer nodig. Trimble Connect heeft nu ook zijn eigen speciale werkbalk met meer opties.

Add Location

Add for location 600 x 338

De vernieuwde Add Location vereenvoudigt het proces van het toevoegen van nauwkeurig 2D en/of 3D terrein van hoge kwaliteit , inclusief een verbeterde workflow, een zichtbare pijl naar het True Noord en verbeterde importopties. De vernieuwde Add Location bevat:

- Een locatiepin die u kunt in- en uitschakelen.
- Een True North pijl waarmee modellen goed kunnen worden georiënteerd.
- Een Ghosted weergave van het model boven op de locatie.
- Grotere importgebieden mogelijk, ongeacht de resolutie.
- De mogelijkheid om het selectiegebied aan te passen.
- Een schuifregelaar om de nauwkeurig (detail) van het terrein in te stellen.
- Gegevens van hogere kwaliteit voor middelgrote en grote importen.
- De mogelijkheid om eerdere imports bij elke volgende import te bekijken.
- Beter tagbeheer.

Import & Export Verbeteringen
Het importeren van IFC bestanden is nu sneller en betrouwbaarder. Er zijn meerdere updates aangebracht aan IFC export die helpen constante gegevens en geoptimaliseerde bestanden te behouden.

Er is nieuwe import- en exportfunctionaliteit toegevoegd die zowel USDZ- als gITF-bestanden ondersteund. Dit opent nieuwe uitwisselingsmogelijkheden

Scan Essentials Ground Mesh
De nieuwe Ground Mesh tool in Scan Essentials kan een 3D puntenwolk scan snel en eenvoudig omzetten in een terrein mesh dat vervolgens bewerkt en gemanipuleerd kan worden in SketchUp. Scan Essentials is beschikbaar met een SketchUp Studio abonnement. Met de nieuwe Ground Mesh tool biedt Scan Essentials nieuwe manieren om terreinen te creëren vanuit een 3D-puntenwolk met behulp van Fit Cloud, Rectangular of Bounded methoden.


Fit Cloud Methode

Fit Cloud

Rectangular Methode

Rectangular

Bounded Methode

Bounded

Extensie Error dialoogvenster
Als een extensie niet kan worden geladen wanneer SketchUp opstart, verschijnt er een nieuw foutdialoogvenster dat kan helpen bepalen welke extensie faalt of die extensie eventueel bijgewerkt moet worden als er een update beschikbaar is of dat deze moet worden verwijderen.

Extension errors

Verbeteringen in modelleren
Verschillende modelleringsverbeteringen in de belangrijkste tools en functies zijn bedoeld om de productiviteit te verhogen en te helpen in uw creatieve flow te blijven.

Met deze update zijn verbeteren van enkele kerntools en native modelleringsfunctionaliteit van SketchUp doorgevoerd. Hier is een overzicht:

- Rotatiegrepen van gereedschap verplaatsen
- Undo tijdens actieve functies
- Inferentie naar hulplijnen
- Rechthoek inferenties
- Leunende ladder interferentie
- Niet-opgeslagen voortgang weergave met * (Windows)

SketchUp for iPad

Trimble Connect and Link sharing

Aan SketchUp voor de iPad zijn ook een aantal nieuwe functie toegevoegd. Zo is er de nieuwe Scan-to-Design functie die de LiDAR scan mogelijkheid op de iPad gebruikt. Scan bestaande ruimtes en zie hoe SketchUp de scangegevens omzet in een schoon, georganiseerd SketchUp model dat gebruikt kan worden als direct startpunt voor uw ontwerp. Deze SketchUp LABS (test)functie is beschikbaar voor alle abonnees.

SketchUp voor iPad heeft met de Omnibar een nieuwe navigatietool met geavanceerde zoekfunctionaliteit waarmee sneller gezocht kan worden . tevens kunnen aangepaste sneltoetsen gemaakt en geactiveerd worden.

Conclusie
De nieuwe SketchUp heeft weer vele nieuwe functies die de mogelijkheden verder uitbreiden. Daarnaast zijn er nu ook verbeteringen op de achtergrond doorgevoerd die het programma sneller maken en soepeler om mee te werken. Tevens zijn er een aantal LAB test functies meteen mee geïnstalleerd die geactiveerd kunnen worden om zo te testen wat in de toekomst wellicht standaard zal worden.

Voor iedereen met een actieve subscription is het dus zeker de moeite waard om over te stappen naar de nieuwe versie. Het is uiteraard ook mogelijk om SketchUp aan te schaffen.