“Dingen creëren waar klanten zich geen voorstelling van kunnen maken
(met tools zoals 3ds Max) is mijn passie”.


 Maarten Manders, Trivision

Trivision Thor afbeelding

Trivision is zich tegenwoordig aan het specialiseren in het ontwerpen van jachten naast het maken van 3D visualisaties & animaties van jachten. Maarten, eigenaar van Trivision, werkt al bijna 30 jaar als visualiser en mediaspecialist. Hij kent 3ds Max bijna vanaf het eerste uur. Maarten vertelt bevlogen over zijn werk:

“Klanten helpen bij het maken van de juiste keuzes”
3D Studio 4.0 was de ‘voorloper’ van de huidige 3ds Max in de begin jaren negentig. Maarten begon in die periode met het maken van architectuurvisualisaties maar schakelde al snel over naar visualisaties voor jachten. “Het lezen van CAD tekeningen was lastig voor klanten. Ik had een 3D tool nodig en kwam uit bij 3D Studio”. In het begin werkte hij met Scanline en Mental Ray om renderingen te maken. Toen Chaos V-Ray in opkomst kwam, koos hij voor Chaos V-Ray vanwege de vele mogelijkheden. “Klanten reageerde verrast bij het zien van 3D beelden. Hoe kan dat? was een veelgehoorde reactie in die tijd”. Tegenwoordig richt Maarten zich vooral op het ontwerpen en visualiseren van jachten. “De oplevering van een jacht duurt ongeveer drie jaar. Mensen moeten lang wachten voordat een jacht gebouwd is. Ze kijken dus een paar jaar naar dezelfde beelden, maar vinden dit geen probleem. De beelden zo mooi en realistisch mogelijk maken en klanten helpen bij het maken van de juiste keuzes, dat is wat ik graag doe”.

Workflow
Trivision gebruikt Rhino voor het esthetisch ontwerp, vanwege de NURBS modeling mogelijkheden. In 3ds Max wordt de omgeving opgezet inclusief materialen, belichting en eventuele animatie. “Ik gebruik niet alle functies van 3ds Max, maar het blijft een mooi pakket voor het uitwerken van mijn basismodel”.
Daarnaast werkt Maarten met een aantal Chaos pakketten. “Chaos V-Ray gebruik ik voor het maken van realistische belichting en toevoegen van materiaaldetails. Voor het renderen werk ik met Chaos V-Ray en Chaos Vantage. Met Chaos Phoenix maak ik simulaties, zoals golven tijdens het varen”. Als voordeel noemt Maarten de compatibiliteit van 3ds Max met Chaos software. “3ds Max heb ik ook echt nodig om met Chaos Phoenix te werken”.

Autodidact en een training
Maarten heeft 3ds Max zelf aangeleerd en voor Chaos V-Ray een training bij ons gevolgd. “Als zelfstandig ondernemer is het fijn dat ik bij jullie terecht kan. Zo ben ik ook in aanraking gekomen met de software waarmee ik werk. Ik ken Stefan (onze 3D specialist) al heel lang en ben blij met zijn support en advies. Het op de hoogte blijven van nieuwe updates vindt Maarten lastig om bij te houden. “Door de dagelijkse drukte ontbreekt het mij aan tijd om van alle ontwikkelingen op de hoogte te blijven. Mede door mijn aanmelding voor jullie nieuwsbrief hoop ik zo in de toekomst beter geïnformeerd te blijven!”

Een toekomst met VR
Hoe ziet Maarten de toekomst? “Chaos Phoenix vind ik een heel mooi pakket, maar wel complex. Ik hoop dat het toegankelijker wordt”. Onlangs heeft hij een Oculus aangeschaft om interactief te kunnen presenteren. Ik wil meer VR gaan toepassen om zo klanten een andere beleving van hun presentatie mee te kunnen geven.”