SketchUp Pro 2023
SketchUp 2023 is officieel door Trimble gelanceerd en bevat diverse verbeteringen en vernieuwingen, zoals:
 
• Revit Importer in SketchUp Studio
• Flip Tool
• DWG-bestand als referentiefile in LayOut
 
Eric Eelman vertelt meer over SketchUp 2023.
  
Revit Importer in SketchUp Studio
Met de nieuwe importfunctie binnen een SketchUp Studio abonnement worden Revit modellen nauwkeurig(er) en efficiënt omgezet naar SketchUp geometrie. Zo kunnen teams beter samenwerken tijdens verschillende projectfasen. Er bestaan al verschillende methodes en workarounds om Revit modellen naar SketchUp te exporteren, maar deze nieuwe importeertool bespaart veel tijd, is nauwkeuriger in geometrieconversie en creëert veel lichtere modellen. Modelstructuren tussen Revit en SketchUp worden behouden en Revit families en categorieën worden vertaald naar groepen, componenten en tags in SketchUp. Zo wordt veel tijd bespaard, die anders verloren zou gaan aan opschonen van het model en kan het project sneller met grotere nauwkeurigheid voortgezet worden. 
 
Waarom Revit Importer gebruiken?
 
• De samenwerking met teams die in Revit werken kan verbeterd worden. 
• Behoud van modelstructuren, zodat het model niet opgeschoond hoeft te worden.
• Importeer Revit modellen in SketchUp om snel nieuwe ideeën uit te werken.
• Het geïmporteerde Revit bestand wordt automatisch geoptimaliseerd voor eenvoudigere geometriemanipulatie in SketchUp en reduceert de bestandsgrootte aanzienlijk.
• Revit materiaalkleuren en transparanties worden overgenomen tijdens het importeren om visualisatieworkflows te versnellen.
• Zet Revit levels eenvoudig om naar SketchUp Sections.
 
De Revit Importer is een native functionaliteit in de desktop applicatie van SketchUp Studio. Klanten die al een SketchUp Studio abonnement hebben krijgen toegang tot deze functie zodra zij updaten naar de 2023 versie. Klanten met een Pro abonnement kunnen de Revit Importer uit SketchUp Studio 2023 tijdelijk testen. Voor het gebruik van de Revit Importer in SketchUp is geen Revit licentie nodig. De Revit Importer is compatible met SketchUp vanaf versie 2021 en Revit 2011 en latere versies. 
 
 
SketchUp 2023 Revit Importer
 
 
Nieuwe installatietool
Het SketchUp Studio abonnement bevat ook:
• V-Ray 6 voor het maken van natuurgetrouwe renders.
• Scan Essentials voor het importeren van puntenwolkgegevens.
 
Deze beide softwareprogramma’s zijn eind 2022 reeds uitgebreid met nieuwe functionaliteiten. Wij geven V-Ray cursussen
 
De installatietool is volledig vernieuwd. Het is nu ook mogelijk om SketchUp Studio componenten zoals V-Ray en Scan Essentials te installeren. SketchUp Studio is een Windows only abonnement.
 
SketchUp 2023 installatietool
 
 
Flip tool
Visualiseer met de nieuwe Flip tool vooraf het vlak waarlangs je de selectie wilt spiegelen en beweeg vervolgens over de rode, groene of blauwe vlakken om de juiste spiegelvlak te bepalen. Klik daarna om te spiegelen. 
Pro Tip: Sneller gespiegelde kopieën maken? Gebruik de Flip tool + Ctrl om de kopieermodus te activeren en maak direct een kopie die symmetrisch gespiegeld is met je selectie. De oude Flip Along tool zat in het rechtermuisknop pop-up menu, maar de Flip Tool heeft nu een eigen knop gekregen in de Getting Started en Large Tool Set toolbars, zodat de functie direct beschikbaar is. Een andere tool die ook zijn eigen knop heeft gekregen in de toolbars is de Field of View.
 
SketchUp 2023 Flip tool
 

DWG-bestand als referentiefile in LayOut
De interoperabiliteit in LayOut is verbeterd door de mogelijkheid om geïmporteerde DWG-bestanden als referenties te beheren. Het is hetzelfde proces voor het beheren van referentiebestanden in LayOut. Dit is nu ook beschikbaar voor AutoCAD tekeningen en zelfs voor alle afbeeldingen en tekstbestanden. Bekijk alle externe bestandsreferenties, ontvang meldingen als een bestandsreferentie verouderd is en update, wijzig of verwijder een bestandsreferentie met behulp van de File Reference Manager. Alle aangepaste stijlbewerkingen (lijngewichten, schaal en viewportposities) blijven voortaan intact, zelfs wanneer referentiebestanden worden bijgewerkt. 
 
SketchUp 2023 referenties beheren LayOut
 
 
Overige verbeteringen
Verder zijn er aangepaste en nieuwe tools in SketchUp zoals Overlays waarmee plugins functies over de viewports kunnen weergeven zonder dat de plugin zelf actief is. Ook in LayOut zijn er verbeteringen doorgevoerd zoals de uitgebreidere rotatie tool. 
In SketchUp 2023 zijn er twee nieuwe Scale figures: Senior Software Engineer Heather en haar kat Lily.
Lees meer: release notes.
 
Als je al een SketchUp Pro of SketchUp Studio abonnement hebt, dan kun je direct toegang krijgen tot SketchUp 2023 via Trimble Account of door SketchUp te downloaden. Het is ook mogelijk om in SketchUp 2022 naar Help te gaan -  Check for Update om de nieuwe versie te downloaden. Een andere optie is om te wachten totdat SketchUp bij het opstarten zelf aangeeft dat er een update is. 
 
Neem voor meer info over SketchUp Pro of Studio contact met ons op via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of bel 020 - 314 44 10.