Data Exchanges (gegevensuitwisselingen) bieden een manier om delen van gegevens (bijvoorbeeld een Revit-model) te delen met anderen. 
 
Stel bijvoorbeeld dat je samenwerkt met een trapfabrikant die werkt in Autodesk Inventor 2023. Je wil het trappenhuis van een Revit-model met hen delen, maar ze hebben niet het hele model nodig om hun werk te doen. Dit is een perfecte gelegenheid om Data Exchange te gebruiken: Maak binnen Revit een 3D-weergave van alleen de gegevens (geometrie en parameters) die je wilt delen met de trapfabrikant. Publiceer het Revit-model naar Autodesk Docs. Maak in de Documentenviewer de Exchange vanuit de 3D-weergave die zojuist gemaakt is. Zodra je deze uitwisseling deelt, hoeft de trapfabrikant alleen het trappenhuis in Inventor te importeren.
 
Lees meer over het voorbereiden, maken en beheren van gegevensuitwisselingen:
 
Autodesk Forge
Data Exchanges zijn gebouwd op het cloudbased Forge Data-platform, wat betekent dat ontwikkelaars toegang hebben tot de onderliggende cloud-API's om aangepaste apps en workflows aan te sturen. In de Public Beta API-release zijn alleen-lezen API's voor gegevensuitwisseling te gebruiken om rechtstreeks toegang te krijgen tot de gedetailleerde gegevens in uitwisselingen.
Bekijk hier de API-documentatie om hiermee aan de slag te gaan: 
 
Er is zelfstudiemateriaal ontwikkeld met enkele voorbeelden in Node.js, zowel met opdrachtregel- als gebruikersinterfaces. Op dit moment wordt gewerkt aan uitbreiding naar .NET. De Forge-app heeft toegang nodig tot Autodesk Docs. De exchange moet worden gemaakt op basis van een Revit 2023 (of 2024) model, maar dit is niet vereist voor API-toegang tot de exchange. 
 
Autodesk Data Exchanges (Connectors) voor Revit, Inventor en Rhino in Tech Preview uitgebracht
Data Exchange voor de Forge API’s is als Tech Preview uitgebracht voor Autodesk Docs, Revit 2023/2024 en Inventor 2023/202. Gegevensuitwisselingen helpen om gegevens te delen en bieden de flexibiliteit om de juiste gegevens op het juiste moment te delen met de juiste belanghebbenden, uiteindelijk ongeacht de app of branche waarin gewerkt wordt. 
 
 
Voor deze release moet Revit 2023 of 2024 worden gebruikt om gegevens te schrijven en de weergaven in te stellen. Als je oudere Revit-modellen wilt testen, moeten deze eerst geconverteerd worden naar Revit 2023 of 2024. Oorspronkelijk was Data Exchange alleen in Autodesk Docs beschikbaar, maar inmiddels zijn er in-app-connectors waarmee rechtstreeks vanuit Revit en Rhino uitwisseling plaats kan vinden. Hieronder staan links naar artikelen over beide connectors en hoe je je kan aanmelden om deze te proberen.
 
 Create data Exchange
 
 
Data Exchange Rhino en Revit
 
 
Sinds de laatse update zijn er enkele prestatie-, ervarings- en functieverbeteringen aangebracht aan de Revit en Rhino connectoren, met name ondersteuning voor:
 
• Grids en Levelsuitwisselen vanuit Revit.
• Het uitwisselen van aangepaste attributen en primitieve geometrie (zoals lijnen en punten) van Rhino.
• Identificeren en selecteren van elementen uit specifieke gegevensuitwisselingen die in het model zijn opgenomen.
• Uitwisselingen delen tussen verschillende Autodesk Construction Cloud-accounts, via de app connectoren
 
De connectoren zijn nu algemeen beschikbaar als tech-preview in de Autodesk App Store. Dit zal de meest up-to-date en stabiele versie zijn, maar je kunt je ook aanmelden op het Beta Portal als je de nieuwste builds met de nieuwste functionaliteit wilt verkennen.
 
Data Exchange Dynamo
 
Waarom ook gegevensuitwisseling voor Dynamo en Grasshopper?
Ontwerpers gebruiken vaak Dynamo- en Grasshopper scripts om geometrie te modelleren met hoge mate van complexiteit en herhaling. Door het gebruik van deze tools zijn er meer mogelijkheden en wordt tijd bespaard. Kleinere ontwerpbureaus kunnen hiermee het niveau van grotere organisaties evenaren. 
 
Wat doen de connectoren?
Met de Dynamo en Grasshopper Connectors kunnen ontwerpgegevens eenvoudiger beheerd, gedeeld en ontvangen worden. Omdat zowel Dynamo als Grasshopper primitieve geometrie of eigendomgegevens kunnen gebruiken om de creatie van native Revit- en Rhino elementen te stimuleren, kunnen deze connectoren bijzonder handig zijn voor nog geavanceerdere workflows voor het delen van gegevens.
 
De connectoren kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om bevestigingspunten van Revit naar apps zoals Rhino te verzenden voor gevelontwerp of om op maat gemaakte gegevens terug te sturen naar Revit voor vliesgevelaanduiding en daarmee vervelende bestandsimport, -export en gegevensvertaling te vervangen. Hoewel veel Dynamo- en Grasshopper-workflows Revit en Rhino omvatten, kunnen gegevens ook verzonden en ontvangen worden van de andere verbonden apps in het Autodesk ecosysteem, zoals Inventor en Power Automate.
 
Aan de slag met Dynamo en Grasshopper Connectors
Beide connectors kunnen binnen bestaande of nieuwe scripts worden gebruikt. Maak gebruik van de uitwisselingsknooppunten voor verzenden en ontvangen om subsets van een ontwerpmodel te delen en profiteer tegelijkertijd van de krachtige filtermogelijkheden van Dynamo en Grasshopper. Net als bij de andere Autodesk connectors wordt de gegevensuitwisseling opgeslagen in Autodesk Docs, waar deze bekeken kunnen worden, toegangsmachtigingen kunnen worden ingesteld en de gegevens naar een andere app kunnen worden gebracht met behulp van een bestaande of op maat gemaakte connector. 
 
Aan de slag
• Je kunt je aanmelden voor de openbare bèta
• Zodra je bent toegetreden tot de bèta, kan je de Dynamo- en/of Grasshopper-connectoren installeren (vereist Revit 2023.0.2 of hoger en Rhino 7). Bekijk de documentatie op de Beta Portal  met de vereiste installatiedetails. Als je al eerder hebt deelgenomen aan de bèta, klik je op de directe links naar de Dynamo Connector en Grasshopper Connector.
• Ervaring delen: deel met Autodesk welke workflows je wil verkennen en gebruiken met gegevensuitwisselingen en de app-connectors. Deel inzichten, use cases en feedback in de bèta portal om de connectors te verbeteren.
 
 
 Data Exchange en connectors
 
Deze Data Exchange Connectors zijn ook beschikbaar in de Autodesk App Store, die veel veilige, beveiligde en krachtige toepassingen bevat om interoperabiliteit te ondersteunen. Ga naar de App Store.
 
Achtergrondinformatie over gegevensuitwisselingen
Eerder heeft Autodesk de Data Exchange-workflows uitgebracht voor Autodesk Docs, Inventor en Microsoft Power Automate. Autodesk wilde een praktische proof of concept bouwen voor het beheren, delen en gebruiken van Revit-gegevens op een manier die het gewenste ontwerp en bedrijfsresultaten zou ondersteunen, waarbij open workflows en interoperabiliteit mogelijk is in een breed ecosysteem van AEC-toepassingen. 
 
Vervolgens kwamen de app-connectoren voor  Revit en Rhino, die data-uitwisselingsworkflows uitbreidden in enkele van de populairste 3D-modellerings- en projectbeheersoftware in de branche. Met de nieuwe releases van de connectoren voor Dynamo en Grasshopper in public beta worden meer populaire en krachtige tools aan het ecosysteem toegevoegd en wordt visueel geprogrammeerde, gescripte automatisering op de multi-verse van AEC-gegevens losgelaten.
 
Bekijk de Data Exchange landingspagina en de blog Data Exchange Connectors: what they are, new releases, and more om meer te leren en met de connectoren aan de slag te gaan. 
In de toekomst zullen er ook voor anders programma’s connectors ontwikkeld worden.
 
Voor  vragen of suggesties over toekomstige Data Exchange Connectors kan deze korte enquête worden ingevuld of neem je contact met Autodesk op via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..