stefan 3

 

Veranda 3D


“Met mijn 3D visualisaties wil ik ontwerpen tot leven laten komen en droomveranda’s creëren.”
Daniël van Laar

Daniël van Laar is gespecialiseerd in het ontwerpen en 3D visualiseren van veranda’s en tuinen. Hij begon ooit old-school met potlood en papier. Inmiddels werkt hij met verschillende visualisatiepakketten. Wij mochten Daniël helpen bij het kiezen van de meest geschikte visualisatiesoftware en het aanleren ervan. Een leuke rol voor MacroCad, want Daniël’s enthousiasme voor 3D visualisatie is groot.

De weg naar 3D visualiseren
Daniël volgde in het verleden een traditionele tuinontwerpcursus en ging daarna het hoveniersvak in. Daarnaast werkte hij als portrettekenaar. Ondertussen zag hij steeds meer 3D ontwerpen voorbij komen en raakte enthousiast. En zo kwam hij met ons in contact. “Met 3D visualisatie combineer ik mijn twee passies: creativiteit en kunst. Ik kan volledig mijn creativiteit erop los laten. Elke keer maak ik wat anders”.

Uiteenlopende visualisaties
De focus van Daniël ligt momenteel op het creëren van 3D veranda’s, maar daarnaast ontwerpt en visualiseert hij ook tuinen en bedrijfspandinrichtingen. Afhankelijk van de wens van de klant kan hij diverse visualisaties maken: van standaard realistische renders tot ultra realistische renders compleet met animatie. “Klanten willen eigenlijk altijd realistische visualisaties. Ze willen van te voren weten hoe hun veranda of tuin eruit komt te zien”.

Workflow
Daniël werkt hoofdzakelijk met SketchUp (van Trimble), V-Ray en Vantage (van Chaos). Soms gebruikt hij Lumion (van Act-3D).

“SketchUp gebruik ik om het ontwerp te maken. Vaak heeft een klant een schets op papier. Hier maak ik een 3D model van. Het voordeel van SketchUp is dat ik heel snel en makkelijk een ontwerp kan opzetten”. De prijs van SketchUp noemt Daniël ook als voordeel. Voordat hij voor SketchUp koos heeft hij ook naar Vectorworks gekeken. “Ik vond Vectorworks te duur”.

Nadat een 3D model is opgezet in SketchUp werkt Daniël vervolgens met V-Ray. “V-Ray gebruik ik voor het toevoegen van materialen en licht. De kwaliteit van V-Ray is heel goed. Veranda’s kun je heel goed weergeven”. Daniël gebruikt de materialen van de Chaos Cosmos bibliotheek. Hij zou alleen graag wat meer planten in de bibliotheek willen zien. Deze zouden eventueel aangevuld kunnen worden met een andere bibliotheek. Hij gebruikt nu Lumion als er veel planten geplaatst moeten worden, aangezien hij al bekend was met de software. “Lumion heeft een grote bibliotheek met veel planten, maar de kwaliteit van V-Ray vind ik veel beter”.
Als de laatste stap werkt hij met Vantage om renders revisies te maken en eventueel te animeren.

Training en support

Daniël volgde bij Stefan (onze 3D specialist) de cursussen V-Ray, Vantage en Lumion. Dit waren online trainingen. “Na de trainingen kon ik goed aan de slag met de software. Ik vond het heel prettig om privé trainingen te volgen en hier opnames van te krijgen. Kleine dingen, zoals bepaalde knopjes onthoud je niet. Dan is het fijn om een cursus terug te kunnen kijken”. Er is nog steeds contact met Daniël. “Stefan is echt heel goed. Hij helpt mij met al mijn vragen”.

De toekomst
Daniël blijft zich ontwikkelen en oriënteert zich op Unreal Engine. Zijn wens is om een product configurator te maken, die klanten ondersteunt bij het maken van een veranda.

Neem een kijkje op veranda3d.nl voor Daniëls werk.
Als je geïnspireerd bent door Daniëls verhaal en vragen hebt over onze producten of cursussen, neem dan contact met ons op. 

Veranda3D afbeelding 2

 

Veranda3D logo