“Verhalen vertellen door middel van 3D visuals, daar ligt mijn passie in 3D modelleren”.
 Mariska van Wijk, Technogym

Technogym showroom

 

Technogym werd meer dan dertig jaar geleden opgericht in Italië. De eigenaar combineerde zijn passie voor technologie (Techno) met sport (gym) en bouwde zijn eerste fitnessapparaat in zijn garage. Inmiddels is Technogym uitgegroeid tot een grote internationale speler gericht op fitnessapparatuur en de inrichting van fitnessruimtes.Technogym Benelux is onlangs verhuisd naar een ander pand onder de rook van Rotterdam. Na de entree stap je direct de showroom in, waar menig fitnessliefhebber van onder de indruk zal zijn. Hier staan de allernieuwste fitnessapparaten voor professioneel en thuisgebruik. Mariska van Wijk is 3D vormgever bij Technogym en vertelt over haar werk.

3ds Max in huis
Mariska werkt sinds 2006 met 3ds Max. “3ds Max was al in huis, dus een logische keuze om mee te werken. Ik was bekend met Vectorworks en moest 3ds Max aanleren. Ik ken MacroCad al lang, want jullie zijn in 2006 voor het eerst bij ons op kantoor geweest voor een 3ds Max cursus”. Mental Ray werd in die tijd als render engine gebruikt. In 2014 werd voor V-Ray gekozen, omdat dit nog mooier en sneller was.

Workflow
Mariska werkt met het marketingteam van Technogym aan verschillende projecten voor gyminrichtingen.
“Er wordt gestart met een lege ruimte waarvoor eerst het technisch ontwerp in AutoCAD en Floorplanner wordt gemaakt. Vervolgens wordt het technisch ontwerp vertaald naar 3D. In 3D werken we in verschillende fases. 3ds Max is de basis voor de materialen. In V-Ray worden materialen verder uitgewerkt en V-Ray wordt ook gebruikt voor het renderen. Daarna maken we in Adobe filmpjes”.
3ds Max en V-Ray worden als prettige pakketten ervaren. “Bij projecten met bijzondere vormen, zoals een eivorm of een project van een groot gebouw met veel lagen is 3ds Max een fijne tool. In V-Ray kunnen we materialen nog beter en luxer materialiseren en de juiste belichting gebruiken. De rendertijd is ook snel. V-Ray plaatjes zien er al snel heel mooi uit”.

3D visual als communicatietool
De video’s die Technogym maakt worden gebruikt als communicatie-/presentatietool.
“Je verhaal vertellen door middel van een 3D visual (video) en sportschoolhouders (en hun leden) overtuigen van je ontwerp, daar ligt mijn passie”. Klanten reageren vaak enthousiast op de video’s. “Het wow effect is er al snel. Toch blijf ik mezelf ontwikkelen en ben ik op zoek naar nieuwe dingen”.

GLTF export
Technogym mist momenteel de GLTF export tussen 3ds Max en Floorplanner. Hiervoor gaat MacroCad een script maken. “Jullie support is heel belangrijk voor ons. Stefan denkt met ons mee en helpt ons bij vragen. Eigenlijk maken de pakketten waarmee we werken niet eens zoveel uit. Support is het allerbelangrijkste”.