SketchUp Tips en trucs: Nieuw in SketchUp Pro 2020

SketchUp SketchUp

In deze blog geven wij regelmatig handige tips over SketchUp Pro.

We starten met wat er nieuw is in SketchUp Pro en LayOut 2020. In 2019 heeft het SketchUp team geluisterd naar de gebruiker en geprobeerd de wensen te verwerken in een aantal verbeteringen. Het resultaat is dat SketchUp 2020 een aantal handige aanpassingen en verbeteringen bevat. Hieronder volgt een overzicht van de grootste veranderingen.

Nieuwe termen

Er zijn een aantal nieuwe termen geïntroduceerd. Voor Groups, Components en Dynamic Components wordt tegenwoordig de verzamelnaam Objects gebruikt, zodat de verschillende type objecten niet meer opgesomd hoeven te worden als alle objectsoorten bedoeld wordt. De naam Layer is veranderd in Tags. Dit is omdat de naam Layers voor verwarring kan zorgen, want hiermee worden eigenlijk geen lagen bedoeld maar categorieën of labels. Hoewel de termen veranderd zijn, houdt dit niet in dat de werking van/ met objecten en tags anders is geworden.

SketchUp Tag

 

SketchUp 2020 nieuwe termen


Verbeterde Outliner

De Outliner is altijd al een handige tool geweest om de structuur in een model te organiseren. Om de Outliner nog breder inzetbaar te maken en het gebruik van veel Tags (voorheen Layers) overbodig te maken, kan nu ook de zichtbaarheid van objecten in het model direct vanuit de Outliner beheerd worden. Door op het oogicoon voor een object in de Outliner te klikken kan ieder object apart aan- of uitgezet worden.

Sketchup 2020 3   Sketchup 2020 4

Grips op bounding boxes
Wanneer voorheen een component geplaatst moest worden met gebruik van een punt dat niet zichtbaar was, dan kon met de Face setting X-Ray dit punt zichtbaar gemaakt worden en vervolgens geselecteerd worden. Dit is nu niet meer nodig. Vanaf nu zullen objecten automatisch transparant worden, zodat de snappunten die oorspronkelijk niet zichtbaar waren ook geselecteerd kunnen worden.

SketchUp 2020 11Sketchup 2020 6

Betere controle verborgen voorwerpen
Verborgen objecten en verborgen geometrie zijn nu apart vermeld in het menu View. Hiermee kunnen verborgen onderdelen makkelijker beheerd worden. Omdat er verschil gemaakt wordt tussen losse geometrie en objecten die verborgen zijn, is meteen te zien of geometrie in een object geplaatst is.

Sketchup 2020 7  Sketchup 2020 8

LayOut 2020
Ook voor LayOut zijn veranderingen doorgevoerd om de werkervaring te verbeteren. Daarbij gaat het voornamelijk om documentcontrole. De focus ligt op het verbeteren van de interactie tussen SketchUp & LayOut om tijd en energie te besparen. Dit betekent dat er minder tussen LayOut en SketchUp gewisseld hoeft te worden. Er zijn nu meer bewerkingsmogelijkheden direct in LayOut beschikbaar.

Sketchup 2020

Model aanzichten beter aanpasbaar in LayOut
De connectie tussen LayOut en SketchUp is verbeterd zodat een wijziging in LayOut voor de stijlinstellingen of camerastandpunt niet verloren gaan. Wanneer er wijzigingen in LayOut aangebracht worden, zullen delen van de menubalk donkergrijs worden. Viewports kunnen altijd opnieuw gesynchroniseerd worden met het SketchUp model als dit nodig blijkt te zijn.

Verbeterde aanpassingen van tekeningen
Het is nu mogelijk om Viewports te koppelen aan een compleet ander SketchUp model. Voorheen moest een Viewport verwijderd worden, een nieuw SketchUp model ingeladen worden en de instellingen van de Viewport aangepast worden. Ook is het mogelijk om rechtstreeks vanuit LayOut de zichtbaarheid van Tags (voorheen Layers) aan te passen. Hiervoor hoeven dus geen extra Scenes meer in SketchUp gemaakt worden.

Sketchup 2020

Bent u benieuwd naar SketchUp 2020? Het is mogelijk om de nieuwe versie dertig dagen lang gratis uit te proberen:  https://www.sketchup.nl/download-all. Daarna kunt u via ons een licentie aanschaffen. Heeft u een SketchUp licentie die u wilt upgraden? Lees hieronder hoe u kunt overstappen.

Gebruikers met een lopende Subscription
Iedereen met een actieve SketchUp Pro Subscription heeft recht op een gratis upgrade. Download SketchUp Pro 2020 via bovenstaande link en log met uw Trimble ID in. 

Gebruikers met een verlopen Classic Maintenance (maximaal drie jaar)
Gebruikers met een verlopen Classic Maintenance (maximaal drie jaar) kunnen ook upgraden. U betaalt dan wel een extra 'reparatievergoeding' bovenop het bedrag van de Maintenance, ter compensatie van de periode zonder Maintenance.

Neem voor meer informatie contact met ons op: 020 - 314 44 10. 

Zoek&Vind

Privacy- en Cookiebeleid