SketchUp tips en trucs: Axis

In deze blog geven wij regelmatig leuke nieuwigheden en handige tips over SketchUp Pro. Met ditmaal meer over de assen.

04 axis 0

De assen geven standaard het nulpunt (Origin) aan. Deze assen kunnen (on)zichtbaar gemaakt worden via View > Axes. Aangezien objecten normaal gesproken bij voorkeur op het vlak tussen de rode en groene assen geplaatst worden, is het soms handig om tijdelijk dit vlak ergens anders te hebben om objecten meteen op de goede plek te maken. Door met de rechtermuisknop op een van de assen te klikken kunnen de assen verplaatst worden met Place. Met drie klikken kunnen de Origin, de rode (x) en groene (y) assen geplaatst worden. Om de assen weer op hun originele plek terug te zetten kan met de rechtermuisknop op een as geklikt worden en dan voor Reset gekozen worden.

 04 axis 1 04 axis 2

Componenten hebben hun eigen assen die ook ingesteld worden. De zichtbaarheid hiervan kan ingesteld worden via Model Info > Components > Show component axes. Als deze aangevinkt staat, zullen de assen van componenten altijd te zien zijn. Als het vinkje uit staat, zullen de assen alleen nog zichtbaar zijn als een component open staat. Component assen kunnen op dezelfde manier als de algemene assen verplaatst worden.

Een handige optie in het pop-up menu van de assen is de functie Align View. Hiermee kan de view uitgelijnd worden zodat er loodrecht op de assen gekeken wordt.

04 axis 3 04 axis 4 04 axis 5 04 axis 6

Met behulp van zogeheten Inferencing Lock kan de tekenrichting vastgezet worden in de richting van één van de assen. Hiervoor hoeft tijdens een functie alleen maar één van de cursortoetsen (pijltjes) een keer in gedrukt te worden. De pijl omhoog zet de richting vast in de blauwe as (z-as, omhoog), de pijl naar rechts is voor de rode (x) as en de linker pijl voor de groene (y) as. Met de pijl omlaag kan de richting parallel aan een rand van een ander object vastgezet worden. Wanneer er voor een tweede keer op dezelfde pijl getoetst wordt, zal de Inferencing Lock weer uitgeschakeld worden.

Neem voor meer informatie contact met ons op: 020 - 314 44 10 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Zoek&Vind

Privacy- en Cookiebeleid