zoek en vind

SketchUp & Revit

In onze SketchUp & serie vertelt Eric Eelman meer over SketchUp en de samenwerking met andere softwarepakketten. Dit keer gaat hij in op SketchUp & Revit.

Omdat er vooral tijdens het begin van het ontwerpproces nogal veel veranderingen zijn, is het niet altijd handig om direct gedetailleerd aan de slag te gaan en te werken met een Revit (BIM) model. Hiervoor moet eigenlijk al redelijk veel bekend zijn en/of vaststaan. Daarom wordt door architecten vaak in het begin (tijdens de SO, VO en DO fase) veel gebruik gemaakt van SketchUp Pro. Dit werkt veel makkelijker, sneller en flexibeler.

Als verder in het ontwerpproces meer gedetailleerd te werk moet worden gegaan en er meer informatie bekend is, dan is het vaak wel handiger om verder te gaan met een BIM model. Het zou zonde zijn om dan volledig opnieuw te moeten beginnen, maar dat hoeft gelukkig niet. Het SketchUp model kan namelijk heel makkelijk omgezet worden naar Revit. Dit kan (handmatig) gedaan worden door een In-Place Family te creëren in het project en daar het SketchUp model in te importeren: Importing CAD Files | Revit 2023 | Autodesk Knowledge Network.

Als het SketchUp model als los object in het Revit project gebruik wordt, kan het model ook gelinkt worden. Dit heeft als voordeel dat wijzigingen in het SketchUp model direct in het Revit project meegenomen worden: Linking CAD Files | Revit 2023 | Autodesk Knowledge Network.

Het gebruik van een SketchUp bestand in Revit heeft wel enkele beperkingen ten opzichte van originele Revit families. U kunt hier lezen welke dit precies zijn: Limitations of SketchUp Data Imported to Revit | Revit 2023 | Autodesk Knowledge Network.

Om meer controle te hebben over hoe het SketchUp model in Revit wordt ingeladen, kan er ook voor gekozen worden om via Dynamo met het SketchUpForDynamo package het model te importeren: SketchUp to Revit with Dynamo — Kyle C Martin (martinportfolio.com).

Een andere optie is om een add-in te gebruiken die het importeren regelt, zoals: Grevit. Deze app is oorspronkelijk bedoeld om Revit modellen te maken met behulp van Grasshopper. Dit is een visueel programmeerprogramma dat samenwerkt met Rhino en een variant op Dynamo. Echter biedt Grevit ook de mogelijkheid om direct in Revit een SketchUp model te importeren waarbij rekening wordt gehouden met bepaalde instellingen. Als in SketchUp de wanden in 'laag wall' worden geplaatst en de vloeren als floor, zullen deze onderdelen in Revit naar Wall en Floor families omgezet worden. Dit is erg handig en scheelt weer tijd om de onderdelen opnieuw in Revit aan te maken. De SketchUp wanden en vloeren kunnen nu meteen makkelijk vervangen worden voor andere wanden uit de Revit projectbibliotheek.

Het kan ook wel eens voorkomen dat men een Revit model terug wil zetten naar SketchUp. Dit kan wederom handmatig door het model op te slaan als dwg/dxf (of ifc) formaat en vervolgens te openen of te importeren in SketchUp, maar hiervoor zijn ook weer plug-ins beschikbaar die dit automatisch kunnen. Zo zijn er bijvoorbeeld:
rvt2skp I The most accurate Revit to SketchUp exporter
Simlab 3D Plugins - SketchUp exporter for Revit (simlab-soft.com)
Deze plug-ins regelen de omzetting met behoud van geometrie, materialen en gelinkte modellen. In de volgende blog van Dylan Brown worden de verschillen tussen de opties uitgelegd: How to Export a Revit Model to SketchUp - Dylan Brown Designs. In een andere blog van het SketchUp team wordt uitgelegd hoe een Revit bestand voorbereid kan worden voordat deze naar SketchUp omgezet wordt: Best Way To Export A Revit Model To Sketchup | Sketchup Files.

De verschillende workflows om SketchUp bestanden met Revit uit te wisselen worden op Trimble’s SketchUp Help website uitgelegd: SketchUp Interoperability with Revit | SketchUp Help. Ook de Autodesk Knowledge Network heeft hier een artikel aan gewijd: Import SketchUp Files | Revit 2021 | Autodesk Knowledge Network.

Trimble werkt momenteel hard aan een nieuwe Revit Importer voor SketchUp. De alpha versie is nu beschikbaar voor channel partners als testversie in CenterCode.

Wanneer de organisatie goed geregeld is, dan kunnen SketchUp en Revit bestanden (tot op zekere hoogte) uitgewisseld worden. Tevens kunnen beide programma’s naast elkaar worden gebruikt tijdens een project.

Bent u geïnteresseerd in SketchUp of Revit, probeer het dan 30 dagen gratis of neem contact met ons op: 020 - 314 44 10. 

Download SketchUp | Free Trial of 3D Modeling Software (EN) of via SketchUp Downloads (NL)
Download testversie | Revit 2022 | Autodesk

Privacy- en Cookiebeleid