zoek en vind

SketchUp & AutoCAD

Tijdens het ontwerpproces worden vaak verschillende programma’s gebruikt. 

Het is dan handig als de bestanden van deze programma’s uitwisselbaar zijn. Eric vertelt hoe dit met SketchUp en AutoCAD bestanden mogelijk is.
Vaak wordt aan het begin van een project veel informatie aangeleverd. Dit kunnen documenten zijn maar ook (2D) tekeningen, zoals bijvoorbeeld situaties en plattegronden in een AutoCAD bestandsformaat dwg of dxf. Deze kunnen direct in SketchUp Pro ingeladen worden via File > Import. Na het instellen van de opties zullen de geïmporteerde AutoCAD lijnen omgezet zijn naar SketchUp objecten. Deze kunnen ook zo gebruikt worden.

Omdat AutoCAD tekeningen niet altijd netjes opgezet zijn, zullen er in SketchUp eventueel nog wijzigingen gemaakt moeten worden. Zo zijn de tekeningen niet altijd op schaal. De import zal verschaald moeten worden met de Tape Measurement tool door een object op te meten en vervolgens de exacte afmeting in te typen. Als deze wijziging bevestigd wordt, zal er een melding verschijnen of het model verschaald moet worden. Eventueel onnodige objecten en lagen kunnen verwijderd worden om het model op te schonen.

Vervolgens kunnen de objecten gebruikt worden om vanuit de plattegrond een 3D model te maken. Bij situatietekeningen kan via de Geo-Location tool de situatie onder de geïmporteerde tekening gelegd worden om extra informatie te verkrijgen.

Het kan ook wel eens voorkomen dat SketchUp modellen geëxporteerd moeten worden naar 2D (of 3D) AutoCAD tekeningen om deze te delen. Tekeningen kunnen direct vanuit SketchUp geëxporteerd worden, maar 2D tekeningen kunnen eventueel ook vanuit LayOut naar dwg of dxf formaat geëxporteerd worden.

Hoe het importeren en exporteren van en naar SketchUp exact in zijn werk gaat wordt via de onderstaande links uitgelegd:

Exporting or Printing Your LayOut Document | SketchUp Help
Importing and Exporting CAD Files | SketchUp Help
How to import SketchUp files into AutoCAD | AutoCAD | Autodesk Knowledge Network

Naast de standaardopties in SketchUp zijn er via de Extension Warehouse ook een aantal tools te vinden die kunnen helpen bij het omzetten van CAD bestanden en vaak meerdere mogelijkheden bieden. Een aantal voorbeelden zijn:

SimLab DWG Exporter for SketchUp | SketchUp Extension Warehouse
SimLab DWG importer for SketchUp | SketchUp Extension Warehouse
2020 Skalp for SketchUp | SketchUp Extension Warehouse

Tevens is er een gratis onlinecursus waarin wordt uitgelegd hoe de CAD naar 3D workflow in SketchUp Pro gedaan kan worden: 3 Ways to Boost Your CAD to 3D Workflow (sketchup.com). Daar is ook een cursus te vinden over Layout Essentials met onder andere tips over hoe te exporteren naar CAD: LayOut Essentials (sketchup.com).

Wilt u SketchUp of AutoCAD 30 dagen gratis proberen? Dan kunt u een trial downloaden:
SketchUp Nederlandstalig of SketchUp Engelstalig
AutoCAD trial

Neem voor meer informatie contact met ons op: 020 - 314 44 10.

Privacy- en Cookiebeleid