Revit 2021

Revit 2021 Revit 2021 Autodesk

Nieuw in Revit

Het Revit product management team heeft de nieuwe versie van Revit uitgebracht en heeft verbeteringen en vernieuwingen doorgevoerd die mede aangedragen zijn door gebruikers.

Met Revit 2021 ligt de focus vooral op productiviteit & gebruiksgemak, samenwerking & data uitwisseling en verbeterde visualisatie. Onze Revit specialist Eric Eelman zet hier de algemene en voor ontwerpers relevantie aanpassingen op een rij.

Verbeterde persoonlijke Revit Home ervaring

r2021 02t

Bij de eerste keer opstarten van Revit 2021 wordt een User Interface (UI) wizard getoond om te helpen de Revit workspace omgeving in te richten zodat niet relevante tabs & tools verborgen worden en de werkruimte overzichtelijker wordt. Via Options kunnen later de instellingen voor de UI gewijzigd worden.

r2021 03

 

 

Schuine wanden

r2021 04

Een veel gevraagde optie is nu eindelijk beschikbaar in Revit 2021. Vanaf nu kunnen ook schuine wanden gemaakt worden. Tijdens het plaatsen van een wand of door een reeds bestaande wand te selecteren kan in het Properties scherm bij Cross-Section gekozen worden voor Slanted om een schuine wand te maken. Bij Angle From Vertical kan vervolgens de gewenste hoek aangegeven worden. Deze nieuwe optie geldt niet alleen voor rechte wanden, maar ook voor gebogen wanden.

r2021 05

Voor deuren en kozijnen die in een schuine wand zitten, kan de keuze gemaakt worden om deze onder dezelfde hoek te plaatsen of deze verticaal te houden.

r2021 06 

 

Linken van hoogwaardige pdf en raster bestanden

r2021 07

Het is nu, naast het importeren, mogelijk om pdf of raster bestanden aan een project te linken. Dit werkt bijna hetzelfde als importeren, behalve dat de pdf niet in het Revit bestand zelf opgeslagen wordt. Hierdoor kunnen modellen lichter, schoner en dus sneller blijven.

r2021 08

In het Manage Links menu zijn nu ook een PDF en Images tabs te vinden. Hier kunnen de instellingen, zoals de bestandslocatie, gewijzigd worden.

 

Generatief ontwerpen

r2021 09

In Revit 2021 zijn voor het eerst generatieve ontwerp tools geïntegreerd en standaard in de ribbon te vinden. Echter is deze functie alleen beschikbaar voor iedereen met een AEC Collection subscription.

Bekijk optimalisatie, massa en lay-outstudies rechtstreeks vanuit het ontwerpmodel. Verken, evalueer en rangschik ontwerpopties voor uw project vanuit een breed scala aan alternatieven.

Op dit moment zijn drie studie types beschikbaar: Maximize Windows Views, Three Box Massing en Workspace Layout. Het aantal opties zal in de toekomst worden uitgebreid, maar via Dynamo kunnen ook eigen studies gemaakt en toegevoegd worden.

r2021 10

Lees hier meer over generatief ontwerpen in Revit 2021: https://blogs.autodesk.com/revit/2020/04/08/generative-design-in-revit/

 

Roterende Tags

r2021 11

Voorheen konden Tags alleen horizontaal of verticaal weergegeven worden. Nu is het ook mogelijk om de Tags met een familie mee te laten draaien. In de tag familie kan Rotate with component aangevinkt worden om dit mogelijk te maken.

r2021 12

Wanneer deze vink aan staat en de familie (weer) in het project geladen is, zal de rotatie van de tag gelijk zijn aan die van de host.

 

View filters

r2021 13

In vorige versies moest een filter helemaal verwijderd om het effect uit te zetten. Dit is nu niet meer nodig. De instellingen voor een view kunnen tijdelijk uit- en aangezet worden door een filter te activeren of deactiveren om de weergave te wijzigen.

 

Type en Instance parameters voor voids

r2021 14

De zichtbaarheid van een void in een familie kan nu met behulp van een Yes/No parameter ingesteld worden. Hiermee kan het aantal families en types in een project minder zijn en het project zal daardoor overzichtelijker blijven. In plaats van allemaal nieuwe types kan, wanneer de familie in een project geladen is, via de Cuts Geometry parameter in de familie de zichtbaarheid van de void ingesteld worden voor een type of instance.

 

Gestreepte rijen voor schedules

r2021 15

r2021 16

In Revit 2020.1 heeft Autodesk de gestreepte rijen geïntroduceerd, zodat schema’s beter leesbaar worden. Wanneer deze Schedules echter op een sheet geplaatst werden werkte dit helaas niet meer.

In Revit 2021 is deze functie uitgebreid met een optie zodat wanneer de schedules op sheets geplaatst worden de gestreepte rijen zichtbaar blijven. Ook kunnen nu verschillende kleuren gekozen worden. Deze functie is te vinden in het Appearance menu van het schema.

 

Real-time realistische views

r2021 17

Revit’s eigen visualisatie mogelijkheden kunnen niet tippen aan plug-ins zoals Lumion en Enscape die speciaal ontwikkeld zijn voor real-time visualisatie, maar er is hard gewerkt om dit te verbeteren. In Revit 2020.2 is de Fly Mode geïntroduceerd en in Revit 2021 zijn de oude Realistic Style en de Ray Trace Style vervangen door een verbeterde en snellere nieuwe Realistic Style.

 

Verbeterde BIM 360 navigatie

De Cloud integratie is in de laatste paar versies van Revit behoorlijk verbeterd. In het Home scherm is de link voor BIM360 te vinden om naar de Cloud projecten te navigeren. Na het juiste account te selecteren, kan via een drop-down menu het gewenste project gezocht worden. Er kan vervolgens door de (sub-)mappen gebladerd worden. Met de Go to BIM 360 knop kan direct naar de BIM360 Cloud omgeving gegaan worden. Zo is het nog makkelijker geworden om door Cloud-based projecten te bladeren.

r2021 18

 

Dynamo 2.5 Integratie

r2021 19 

Samen met de nieuwe Revit komt ook een nieuwe versie van Dynamo. Dynamo 2.5 heeft ook een aantal nieuwe functies. Zo vindt Dynamo nu automatisch de benodigde packages in de aangepaste Workspace Reference viewer en geeft notificaties wanneer er nodes gebruikt worden waar de packages van ontbreken. In de Package Manager is de knop om oudere versies van de packages te installeren minder prominent aanwezig. Dit om verwarring te voorkomen. De Filter by knop is toegevoegd om de vindresultaten te verbeteren. Bovendien zijn er 10 nieuwe nodes toegevoegd om geometrie te joinen, (un)pinnen en voor het hosten van Revit elementen. Tevens is er een nieuwe tab Generative Design voor generatief ontwerpen toegevoegd.

 

Cloud Model Hosting in Europe

Vanaf nu is het ook mogelijk om uw Revit cloud workshared and non-workshared modellen op te laten slaan in Europese (of beter gezegd: Ierse) data centra. Nieuwe klanten kunnen hun keuze opgeven tijdens het account-activeringsproces. Bestaande klanten wordt aangeraden om lopende projecten op de US server af te ronden en alleen de nieuwe projecten aan de EU server te koppelen.

Er moet met het volgende rekening gehouden worden:

  • Er is geen automatische migratie van de data tussen de twee locaties mogelijk. De data zal door de gebruiker zelf gedownload moeten worden en weer gekoppeld moeten worden aan de BIM 360 Design site op de Europese server. Sommige project metadata zoals meldingen, markups, RFI’s kunnen niet gedownload worden en dus niet worden overgezet.
  • Bestaande licenties kunnen worden losgekoppeld van de BIM 360 site op de US server en weer gekoppeld worden aan een nieuwe site op de EU server.
  • Wanneer zowel projecten in de US als in de EU lopen, dan moeten twee BIM 360 accounts/sites worden gebruikt; één in de US en één in Europa. In dit geval zijn er dus twee contracten nodig.
     
  • De BIM 360 administrator zal op de hoogte gebracht worden van deze nieuwe functionaliteit via een melding in de BIM admin module.

Niet alle BIM 360 Design componenten zijn beschikbaar op een Europees datacenter.

Momenteel zijn met een BIM 360 Design abonnement op een Europese server de volgende componenten toegankelijk:

  • Services / Entitlements: Revit Cloud Worksharing, Collaboration for Civil 3D, Collaboration for Plant 3D
  • BIM 360 Modules: Design Collaboration, Document Management, Account Admin, Project Admin
  • BIM 360 Dashboards: Project Home. Dit betekent dat brondata die in Europa staat ook van buitenaf kan worden behandeld, zoals bijvoorbeeld inlog procedures, omzetten van bestanden naar viewer formaat, enz.

Oxygen (Identity & Login data) en BIM 360 Team zijn voorlopig nog niet beschikbaar op de EU server.​​​ 
Het principe ‘Bring Your Own Subscription’ geldt ook voor BIM 360 Design op Europese servers.

 

Overige kleine wijzigingen

r2021 20

 

Er zijn ook nog de volgende kleine wijzigingen in Revit 2021 doorgevoerd. In de Insert tab is bij Load from Library een Get Autodesk Content knop toegevoegd met een link naar de Revit 2021 content die gedownload kan worden. Bij de Analyze tools is een extra groep met Structural Analysis functies en de Collaborate tab is aangevuld met een Worksharing Monitor knop.

 

r2021 21

 

Naast dat er nieuwe functies zijn toegevoegd of bestaande tools verbeterd zijn, zijn er ook een paar dingen die verdwenen zijn. De Revit Model Review is in Revit 2021 niet meer beschikbaar en wordt vervangen door BIM Interoperability Tools die via het Autodesk account of de Autodesk Desktop App gedownload kan worden. Ook de Site Designer for Revit bestaat niet meer omdat de connectie tussen Revit en Civil 3D en Infraworks verbeterd is om de site design workflow te ondersteunen. 

 

Conclusie

Revit 2021 is een relatief grote update. Naast de hierboven genoemde verbeteringen zijn er dit jaar, ten opzichte van afgelopen jaren, nog meer aanpassingen gedaan waarmee de functionaliteit en mogelijkheden in Revit behoorlijk zijn vergroot. Dit keer is een upgrade dan ook echt een grote stap voorwaarts en zeker de moeite waard.

Voor een compleet (Engelstalig) overzicht inclusief instructie video’s kan op de officiële Autodesk blog gekeken worden: https://blogs.autodesk.com/revit/2020/04/08/whats-new-in-revit-2021/?fbclid=IwAR2Sn7N4nW0Iw1nUME3DoBD1H7kqpgYi_aSiTm4zjAP5i_LXBlde6nprZ5Y

Neem voor meer informatie contact op met Eric Eelman: 020 - 314 44 10. 

Zoek&Vind

Privacy- en Cookiebeleid