Tegenwoordig worden steeds meer zaken in de cloud geregeld. Er kunnen bestanden uitgewisseld worden via de cloud, waardoor makkelijker samengewerkt kan worden. Maar wat als het nog makkelijker zou kunnen? Wat als de bestanden niet alleen beschikbaar zijn in de cloud, maar ook direct in de cloud te bewerken zijn? Dit zal in de toekomst steeds meer het geval zijn. Momenteel zijn er al een aantal programma’s die via een webbrowser in de cloud draaien. Het voordeel hiervan is dat er geen dure hardware nodig is. Ook hoeft er niet met een kopie te worden gewerkt. Er is één bestand dat direct bewerkt kan worden. Verder is een webrowser nodig die compatible is, zoals bijvoorbeeld Google Chrome. Hieronder worden een aantal programma's toegelicht. 

Fusion360

fusion360

Autodesk heeft een aantal cloudoplossingen voor 3D modelleren. Zo is er Fusion 360, een zeer uitgebreid pakket dat in een webbrowser draait en voor studenten, docenten, particulieren en zelfs klein startup bedrijven gratis is. Voor bedrijven is een commerciële versie beschikbaar in vorm van een huurabonnement. Met Fusion 360 kan naast 3D ontwerpen en modelleren ook informatie uit modellen gehaald worden. Tevens kunnen er analyses en simulaties uitgevoerd worden, zoals bijvoorbeeld krachtberekeningen. Tenslotte kunnen de modellen ook klaar gemaakt worden voor productie zoals CNC frezen en 3D printen. Fusion 360 is hiermee één van de compleetste online cloud softwarepakketten voor 3D modelling.

Informatie over Fusion360 is hier te vinden:
Algemeen: https://www.autodesk.com/products/fusion-360/overview#banner
Particulier (en starters): https://www.autodesk.com/campaigns/fusion-360-for-hobbyists
Studenten en opleiders: https://www.autodesk.com/products/fusion-360/students-teachers-educators


Formit Web

formit 300
Waar Fusion 360 vooral bedoeld is voor mechanische en industriële ontwerpen, heeft Autodesk voor bouwkundigen Formit. Naast de gratis standaard versie en de betaalde Pro versie (die beiden geïnstalleerd moeten worden) is er ook Formit Web. Deze online 3D modelleeroplossing is bedoeld om 3D concepten te maken ter voorbereiding van verdere uitwerking in Revit. Er kunnen 3D schetsen en massastudies gemaakt worden. Bovendien kan er een connectie tussen Formit en Revit + Dynamo gemaakt worden, zodat er intelligent ontworpen kan worden en er tussen de verschillende programma’s gewisseld kan worden tijdens dit proces.

Kijk voor meer informatie op: https://formit.autodesk.com/

TinkerCAD

tinkercad

Voor basis 3D ontwerpen heeft Autodesk ook nog TinkerCAD ontwikkeld. Dit is een gratis 3D online ontwerptool dat zeer gebruiksvriendelijk is. TinkerCAD is bedoeld voor de beginnende  ontwerpers. Omdat het ontwerpen in dit programma eenvoudig is gemaakt, heeft het natuurlijk wel wat beperkingen. Echter voor iedereen die graag voor het eerst kennis wil maken met online 3D ontwerpen is dit een goed startpunt.

Kijk voor meer informatie op: https://www.tinkercad.com/


SketchUp Free

sketchup

Trimble, de maker van SketchUp biedt ook een online 3D modelleer programma. Dit is een gratis online versie van het programma SketchUp. SketchUp Free draait net als de eerder genoemde programma’s in een webbrowser en is alleen bedoeld voor niet-commercieel gebruik. De betaalde Pro versie bevat daarom ook meer functies. De verschillen tussen beide versies kunt u via onderstaande links lezen. SketchUp Free is redelijk makkelijk te leren en voor het ontwerpen van niet al te ingewikkelde vormen een goede optie.

Free vs Pro: https://www.sketchup.nl/verschil-met-sketchup-free
SketchUp Free: https://www.sketchup.com/plans-and-pricing/sketchup-free


Onshape

onshape
Naast de grote spelers in de 3D ontwerpsoftware zijn er ook een aantal kleinere nieuwe partijen die zich met een eigen product op de 3D cloud modeling markt wagen. De mogelijkheden van deze programma's variëren van simpel tot behoorlijk uitgebreid. OnShape is een zeer uitgebreid pakket, waarvan zowel een gratis versie (niet commercieel) als een betaalde variant (commercieel) verkrijgbaar is. Deze online 3D ontwerpsoftware is het best te vergelijken met het eerder genoemde Fusion360. Het biedt tools voor ontwerp en fabricatie van industriële onderdelen.

Kijk voor meer informatie op: https://www.onshape.com/

Conclusie
Langzaamaan worden werkzaamheden steeds meer naar de cloud verschoven, zo ook het werken met 3D modellen. Er zijn een aantal programma’s beschikbaar die voorop lopen op de ontwikkeling dat programma’s niet meer geïnstalleerd hoeven te worden maar gewoon in de cloud werken. De meeste van deze online cloud tools zijn tegen betaling te gebruiken voor commerciële doeleinden. Het is interessant om alvast een paar van deze programma's te bekijken. 

Het voordeel van werken in de cloud is dat dit veel flexibiliteit biedt. Op elke computer (met de juiste webbrowser) kan gewerkt worden. Er hoeft niet steeds een update gemaakt te worden. De laatste versie is altijd online. Terwijl desktop software steeds zwaardere hardware vereist bij updates, is dit bij online software geen probleem. Zowel de software en hardware worden in de cloud geregeld. Versie beheer is niet nodig, er wordt altijd met de laatste versie van het model gewerkt en vorige versies worden automatisch bewaard. Verder wordt samenwerken aan een ontwerp makkelijker. Er hoeven geen bestanden uitgewisseld te worden. Iedereen kan aan hetzelfde bestand werken zodat aanpassingen direct voor anderen beschikbaar zijn.

Met online cloud 3D modeleer software wordt de toekomst voor de ontwerper een stuk makkelijker!

Neem voor meer informatie contact op met Eric Eelman: 020 - 314 44 10,

Privacy- en Cookiebeleid