Onlangs is Revit 2020 beschikbaar gekomen. Het Revit team van Autodesk noemt deze versie 'episch'. Een aantal verzoeken vanuit de Revit community zijn opgenomen in de nieuwe release. Eric Eelman zet de vernieuwingen op een rij.

De voornaamste vernieuwingen en verbeteringen zijn er ook dit jaar weer op het gebied van constructie en MEP. Zo zijn er verbeteringen voor het werken met wapening, staalconstructies en elektrische schema’s. Voor de specifiek bouwkundige mogelijkheden zijn er helaas niet veel vernieuwingen. Toch kan Revit 2020 een handige upgrade zijn voor architecten. Er zijn namelijk wel veel algemene verbeteringen aangebracht waardoor Revit 2020 veel stabieler draait en minder fouten bevat. Naast deze bugfixes zijn er ook nieuwe functies bijgekomen die voor iedereen interessant kunnen zijn. Door kleine en simpele aanpassingen is geprobeerd de gebruikerservaring een stuk vriendelijker te maken. Bovendien zijn de updates van Revit 2019.1 en 2019.2 verwerkt in versie 2020. Revit 2020 is een zeer geslaagde update.

 
Walls

walls 1 revit 2020 walls vormen

In Revit 2020 is het mogelijk om ellipsvormige wanden en vliesgevels te maken. Voorheen waren alleen rechte en ronde wanden mogelijk. Dit is een mooie aanvulling, maar er ontbreken nog wel een aantal functies:

- het is niet mogelijk om meer complexe vrije vormen te maken
- het maken van tapse en schuine wanden is niet mogelijk (stond wel in de planning)
- er kunnen geen verschillende lagen voor wanden worden gebruikt
- aantallen kunnen niet worden berekend

 

elipsvormige wandelipsvormige vliesgevels

PDF

pdf met pijltje enable snapsknop manage images view pdf werkbalk klein

In de nieuwe Revit versie is het mogelijk om met PDF bestanden te werken, dit was een wens van veel Revit gebruikers. PDF bestanden kunnen geïmporteerd worden en als onderlegger gebruikt worden. Het Import PDF menu biedt verschillende opties. Als een PDF vectorbased objecten bevat, dan is het het mogelijk om met de Enable Snaps functie op de vectorlijnen in de PDF te snappen. PDF bestanden worden als images gezien en zijn ook via het Manage Images menu te beheren. Dit menu is uitgebreid met file format en path type informatie.


SketchUp
SketchUp bestanden t/m versie 2018 worden door Revit ondersteund. Materialen vanuit SketchUp worden bij het importeren automatisch hernoemd naar de naam Render Material + RGB Code van de kleur van dit materiaal. Hierdoor is meteen duidelijk dat dit een geïmporteerd materiaal is. Helaas worden de materialen niet in de Realistic Style weergegeven. Alle  materialen worden hier weergegeven met de RGB kleur code 80-80-80.

render material klein

consistent colors visual style kleinrealistic visual style klein

 Consistent Colors Visual Style                                                                  Realistic Visual Style

Cloud Models
Met Revit 2020 wordt de Cloud Model Upgrade service geïntroduceerd. Deze aanvulling maakt het plaatsen van modellen in de BIM360 Cloud met één muisklik heel simpel. Ook kunnen oudere Revit bestanden nu in de BIM360 omgeving automatisch geüpgraded worden naar de laatste versie. Voor het werken met Cloud Models is wel een actief BIM360 abonnement nodig.

cloud models klein

Save as Cloud Model

Path of Travel

path of travelupdatewerkbalk path of travel

Een volledig nieuwe functie is de Path of Travel. Hiermee kan de kortste route tussen twee punten en de lengte hiervan geanalyseerd worden. Zo kan de meest optimale plattegrond ontworpen worden die aan alle eisen voldoet. De weergave van de route kan onder andere met lijnstijlen en filters naar wens aangepast worden.Via het Route Analysis Settings menu kan ingesteld worden hoe de functie op verschillende families reageert. Daarnaast kunnen de resultaten in een overzicht worden weergegeven. 

path of travel lines kleinpath of travel lines 2 klein

verschillende lijnstijlen 1 kleinverschillende lijnstijlen 2 klein

Furniture families worden niet/ wel meegenomen in de Path of Travel analyse. 

 

Dynamo 2.1
Dynamo is de laatste jaren steeds meer en meer geïntegreerd in Revit. Dynamo 2.1 is volleding geintegreerd in de nieuwe versie van Revit. Dynamo is niet meer als los product verkrijgbaar. 

Legends & Tags
Legend Views zijn efficiënter gemaakt, zodat deze makkelijker op meer sheets te plaatsen zijn. Dit is mogelijk via de kopieerfunctie naar het clipboard. Na het kopiëren zijn er verschillende plakopties (waaronder past-in-place) om de legend makkelijk op een andere sheet te plaatsen. Hoogtes van elementen kunnen vooraan met tags weergegeven worden en in schema’s en filters gebruikt worden.

Parts
Geïmporteerde geometrie kan worden opgesplitst in delen. Met behulp van de Opening en Cut tools kunnen sneden en aanpassingen gemaakt worden. Zo kunnen geïmporteerde bestanden later als verschillende onderdelen bewerkt worden in Revit.

Scope Box
Er kan nu een View List gemaakt worden met de Scope Box parameter. Hiermee kunnen Scope Boxen aan verschillende Views toegekend worden. Voorheen kon dit alleen in de View Instance Properties, dit kan nu op één overzichtelijke plek voor alle views tegelijk. 

scopebox klein

View List met Scope Box parameter

View Filters
De OR Filter Rules zijn verbeterd. Waar voorheen alleen OR filters parameters gebruikt konden worden die voor beide gebruikte categorieën beschikbaar waren, is het nu mogelijk om elke OR filter aan een categorie toe te wijzen zodat elke specifieke parameter gekozen kan worden.

view filter revit 2019 klein   View filters 2

Revit 2019                                                                      Revit 2020

 

User Interface, Material Browser & Assets
De User Interface van Revit is op een aantal plekken een klein beetje veranderd. In de titelbalk zijn de Communication Center en Favorites iconen verdwenen. Verder is de Search Box nu standaard ingeklapt.

user interface revit 2020 klein Revit 2019

user interface revit 2020 search box ingeklapt klein Revit 2020

Ook de Material Browser is onder handen genomen. De materialenbibliotheek knop is nu veel duidelijker en het is mogelijk om de voorbeeldiconen van grootte te veranderen, zodat het materiaal veel beter te zien is. De assets materialenbibliotheek is met meer dan honderd nieuwe materialen uitgebreid.

 

material browser acoustic ceiling klein

Material Browser 2019          Material Browser 2020

 

Aanvullende info
Complete overzichten van alle verbeteringen en nieuwe functies in Revit 2019.1 & 2019.2 & 2020 zijn hier te vinden:

Official Revit Blog Revit 2019.1:
https://blogs.autodesk.com/revit/2018/08/15/revit-2019-1-new-features-in-the-latest-release/

Official Revit Blog Revit 2019.2:
https://blogs.autodesk.com/revit/2019/01/16/revit-2019-2-new-features-connect-data-cloud-and-customers/

Official Revit Blog Revit 2020:
https://blogs.autodesk.com/revit/2019/04/10/youve-got-to-see-whats-new-in-revit-2020/

Revit 2020 Release Notes Enhancements: https://help.autodesk.com/view/RVT/2020/ENU/?guid=RevitReleaseNotes_release_notes_Enhancements_html

Revit 2020 Release Notes Issues Resolved: https://help.autodesk.com/view/RVT/2020/ENU/?guid=RevitReleaseNotes_release_notes_Resolved_Issues_html

 

Neem voor meer informatie contact op met Eric Eelman: 020 - 314 44 10. 

Privacy- en Cookiebeleid