3D viewer 1

Het delen van modellen uit 3D software kan lastig zijn als iemand anders niet met het betreffende pakket werkt. Gelukkig hebben de meeste programma’s wel een variant waarmee het model bekeken kan worden. Daarnaast zijn er onafhankelijke programma’s die het mogelijk maken om de 3D modellen te lezen.

 

View varianten

3D viewer 2

Viewer varianten van verschillende 3D programma’s zijn meestal gratis beschikbaar. Voor Revit is dit een variant die samen met de trial versie geïnstalleerd wordt. Door de trial te downloaden en te installeren heeft u ook meteen de Viewer. Wanneer de trial na dertig dagen verlopen is, kan Revit niet meer gebruikt worden. De Viewer blijft dan nog wel gewoon te gebruiken. Om  Revit modellen te bekijken, kunt u eerst de volledige versie (30 dagen trial) gebruiken en daarna de Viewer. Deze laatste kan het makkelijkst gevonden worden door de zoekterm Revit Viewer in de zoekbalk in te typen. In feite is dit gewoon Revit, maar dan in Viewer Mode. Revit trial download: https://www.autodesk.nl/products/revit/free-trial.

De Rhino bestanden kunnen op een vergelijkbare manier bekeken worden. Rhino kan voor negentig dagen geprobeerd worden met volledige functionaliteit. Na deze periode kan Rhino nog steeds opgestart worden, alleen zijn mogelijkheden om onder andere bestanden op te slaan uitgeschakeld. Er is dus geen aparte viewer beschikbaar, maar er wordt een aantal functies uitgeschakeld waardoor Rhino nog wel gebruikt kan worden om modellen te bekijken. Rhino 6 Evaluation download: https://www.rhino3d.com/download/rhino-for-windows/6/evaluation.

Bij SketchUp is de Viewer ook een uitgeklede versie van het programma. Alleen is het in dit geval wel een apart programma, dat ook los gedownload en geïnstalleerd moet worden. Er zijn wederom een aantal functies verwijderd, maar alles wat nodig is om het model te kunnen bekijken is nog aanwezig.
SketchUp Viewer for Desktop download: https://www.sketchup.com/products/sketchup-viewer.

Externe, Mobiele, Cloud en Online Viewers
Het voordeel van externe of Cloud viewers is dat deze vaak meerdere bestandstypen accepteren. Hierdoor kunnen modellen uit verschillende programma’s op één plek verzameld en bekeken worden via een webbrowser of app. Autodesk heeft een hele reeks van oplossingen waar 2D en 3D bestanden (waaronder Revit, SketchUp en Rhino bestanden) geüpload kunnen worden en vervolgens in een webbrowser bekeken kunnen worden. Zo zijn er onder andere: A360 Mobile App en BIM360 en de gratis Autodesk Viewer. Overzicht Autodesk Viewers: https://www.autodesk.nl/viewers/all-viewers.

De makers van SketchUp hebben ook Cloud servers ontwikkeld waarmee bestanden gedeeld en bekeken kunnen worden. Trimble Connect kan naast SketchUp bestanden onder andere ook overweg met Revit files, dwg, pdf, afbeeldingen en Word en Excel bestanden.

Neem voor meer informatie contact met ons op: 020 - 314 44 10.

Privacy- en Cookiebeleid