T splines logo

T-Splines niet meer beschikbaar
De plug-in T-Splines for Rhino van Autodesk was tot het einde van 2015 beschikbaar. T-Splines was erg handig voor het ontwerpen van organische vormen. Hiervoor werd gebruikt gemaakt van de techniek SubDivision. Helaas heeft Autodesk in 2015 besloten om T-Splines niet meer verder te ontwikkelen en inmiddels is het niet meer verkrijgbaar. T-Splines kan wel nog met Rhino 5 worden gebruikt. Maar wat als u wilt overstappen op Rhino 6? Dan werkt T-Splines niet. Gelukkig zijn er alternatieven.

 

Clayoo 2.6

Clayoo 2.6
Clayoo (2.6) is een goed alternatief. Deze plug-in van TDM Solutions voor free-forming modelleren bevat drie technieken om organische vormen te maken: SubD, Emboss en Sculpt. De eerst techniek SubD is vergelijkbaar met het modelleren met klei. SubD biedt de mogelijkheid om organische, complexe ontwerpen te maken die compatible zijn met de NURBS tools in Rhino. Emboss is een technologie waarmee in 2D ontworpen kan worden en vervolgens vectoren gecreëerd kunnen worden om 3D reliëf en structuur te modelleren. Sculpt werkt met een brush tool waarmee digitaal gebeeldhouwd kan worden. Clayoo maakt het dus mogelijk om met verschillende technieken soepele vormen te maken, waarbij de SubD techniek vergelijkbaar is met hoe er met T-Splines gewerkt kan worden. Kijk voor meer informatie op: Clayoo.


Xirus
Xirus
Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuw plug-in voor Rhino: Xirus. Deze nieuwe geometrische modeleer kernel biedt zogenoemde augmented CAD. Dit is een krachtige technologie die het beste combineert van NURBS, SubDivision en polygoon Meshes. Bovendien voegt Xirus dus augmented toegang tot de 3D digitale objecten. Dit houdt in dat de plug-in extra objecten toevoegt aan het 3D model. Met de verschillende tools die de plug-in heeft kan vanuit het object direct vloeiend in 3D gemodelleerd worden. Xirus is op dit moment alleen nog als Work-In-Progress beschikbaar en kan gratis gedownload worden via https://mirrakoi.com/xirus-for-rhino/, nadat eerst een account is aangemaakt.

De toekomst…?
Rhino 6 is inmiddels een paar maanden uit en degene die de WIP voor Rhino 6 hebben geprobeerd en nu met Rhino 6 werken hebben wellicht gemerkt dat sommige functies uit de WIP helaas (nog) niet in Rhino 6 zitten. Dit is ook het geval met SubD. In de WIP zaten een aantal tools die het organisch modelleren makkelijker maakten. Echter is besloten om SubD (nog) niet te verwerken in Rhino 6. Wel wordt het SubD project voortgezet in de WIP versie van Rhino en wellicht zullen deze tools in de toekomst (deels) toegevoegd worden aan Rhino 6 of uiteindelijk in Rhino 7 terechtkomen.

Conclusie
Op dit moment is er slechts één optie ter vervanging van T-Splines en dat is Clayoo. Dus iedereen die met SubD wil (blijven) werken zou hier eens naar kunnen kijken. Binnenkort zal een tweede optie beschikbaar komen in de vorm van Xirus. Er wordt nog wel steeds actief aan gewerkt om SubDivsion in de toekomst in Rhino zelf te verwerken, zodat er geen extra plug-in meer nodig is. Tot die tijd kan T-Splines vervangen worden door de eerder genoemde plug-ins.

Neem voor meer informatie contact met ons op: 020 - 314 44 10.

Privacy- en Cookiebeleid