Met SketchUp kunnen 3D modellen gemaakt worden in de virtuele wereld. Tegenwoordig is het mogelijk om deze 3D modellen te laten printen in de fysieke wereld. 3D printers hebben specifieke bestanden nodig om objecten te kunnen printen. Vaak is dit in OBJ of STL formaat. Deze formaattypen bouwen het 3D model op in lagen die door de printer gelezen kunnen worden. Om het model werkelijk te kunnen printen moet deze wel een gesloten geheel (solid) vormen.

Vanuit SketchUp 2018 kunnen 3D modellen meteen geëxporteerd worden naar het OBJ & STL bestandsformaat.

3D printbare SketchUp modellen

Tegenwoordig is het ook mogelijk om bij het plaatsen van modellen in de 3D Warehouse een printbare STL te laten genereren. Er kan heel eenvoudig bij het plaatsen van een model aangegeven worden dat de STL beschikbaar moet komen door het vinkje aan te zetten bij I want this to be 3D printable voordat het model geüpload wordt. Eerder geplaatste modellen kunnen ook nog voorzien worden van een printklaar STL bestand door naar de info van het betreffende model te gaan en hier het vinkje aan te zetten. Het is dus ook mogelijk om printbare 3D bestanden te downloaden die door anderen in de 3D Warehouse zijn geplaatst, als ze hebben aangegeven dat de STL beschikbaar moet zijn.

3D printbare SketchUp modellen 2


Wanneer een model beschikbaar is als STL, zal er een extra icoon naast de downloadknop zichtbaar zijn. Vervolgens is het model als STL te  downloaden  via de downloadknop als de 3D Warehouse in een browser is geopend. Wanneer de 3D Warehouse vanuit SketchUp geopend is kan het model alleen direct in SketchUp geïmporteerd worden of als SketchUp (.skp) bestand worden opgeslagen.

imaterialise

Deze optie is in samenwerking met Materialise mogelijk gemaakt. Via hun 3D printing service i.Materialise kan men de STL bestanden in veel verschillende materialen laten printen.

Neem voor meer informatie contact op met Eric Eelman: 020 - 314 44 10. 

 

Privacy- en Cookiebeleid