Sinds 1 juni biedt 3D Warehouse de mogelijkheid om materialen te downloaden. De materialen die bij een model gebruikt worden kunnen eenvoudig apart gedownload worden door op de tekst Materials onder de downloadknop te klikken. Vervolgens verschijnt er een lijst met alle gebruikte materialen. Per materiaal is er een downloadknop. Op dezelfde manier kunnen ook Components uit een model gedownload worden.

Materials


Geo-location
Sinds 1 juli is er een wijziging in de Geo-location functie in SketchUp. Voorheen werd er gebruik gemaakt van satellietbeelden van Google (Earth). Dit was mogelijk omdat Trimble bij de overname van SketchUp met Google had afgesproken dat de Google Earth kaarten en beelden vijf jaar lang gebruikt mochten worden in SketchUp. Deze periode is inmiddels verstreken. Google heeft de mogelijkheid voor ontwikkelaars om de Google Earth API te gebruiken stopgezet. Satellietbeelden kunnen dus niet langer gebruikt worden.

Waarom is Google gestopt met het aanbieden van satellietbeelden aan andere partijen?
Voor Google levert het niets op. Voorheen was dit wel het geval. Google heeft ooit SketchUp gekocht, zodat 3D modellen gemaakt in SketchUp ook in Google Earth geplaatst konden worden. Google zocht dus een tool om hun 3D weergave te realiseren. Inmiddels heeft Google een nieuwe tool ontwikkeld om volautomatisch 3D omgevingen te creëren voor Google Earth. Hierdoor werden zowel SketchUp als de Google Earth Api overbodig.

Welke gevolgen heeft dit voor SketchUp gebruikers?
Trimble heeft een vervanger gevonden voor de Google Earth satellietbeelden: OpenStreetMaps. SketchUp Pro 2017 gebruikt nu beeldmateriaal dat beschikbaar is gesteld door DigitalGlobe. Om het verschil tussen SketchUp Pro en de gratis Make versie te vergroten en de kosten voor de Pro versie te kunnen verantwoorden is de Geo-location functie niet meer beschikbaar in SketchUp Make 2017. Ook oudere SketchUp (Pro of Make) versies kunnen geen gebruik meer maken van Geo-location.

Trimble heeft dus als alternatief voor OpenStreetMaps gekozen. Helaas is de kwaliteit van deze satellietbeelden een stuk lager dan die van Google. Hierdoor is de functie voor sommige gebruikers niet meer toereikend.

SketchUp Matrix

 

Wat nu?
Wanneer OpenStreetMaps niet vaak gebruikt hoeft te worden is er geen probleem. Het is namelijk nog steeds mogelijk om afbeeldingen te maken van Google Earth satellietbeelden. Dit kan bijvoorbeeld door de gratis ‘oude’ Google Earth Pro voor desktop (download Google Earth Pro) te installeren en hiermee een afbeelding op te slaan (Ctrl+Alt+S). Deze afbeeldingen mogen namelijk onder bepaalde voorwaarden (Google permissions) gebruikt worden. Vervolgens kan deze afbeelding met de juiste afmeting en hoek over de onscherpe locatieafbeelding geplaatst worden. In het volgende artikel staat omschreven hoe dit gedaan kan worden: matching imported imagery to add location.

Er zijn dus extra handelingen nodig, maar hiermee kan wel hetzelfde resultaat als voorheen worden bereikt. Helaas zijn er op dit moment geen betere alternatieven.

Neem voor meer informatie contact op met Eric Eelman: 020 - 314 44 10.