SketchUp Pro artikel

SketchUp Pro 2017 is gelanceerd. Naast een aantal nieuwe functies bevat deze versie vooral wijzigingen om de gebruikerservaring te verbeteren. SketchUp Pro 2017 werkt alleen op 64-bits Windows 7, 8 of 10 systemen en voor de Mac vanaf OS X 10.10 tot 10.12. Lees hieronder de bevindingen van onze SketchUp specialist Eric Eelman:


Vernieuwde of verbeterde tools
Slimme Offset
Bij de Offset functie is er geen overlappende of zichzelf snijdende geometrie meer. Het is nog wel mogelijk om in combinatie met de Alt toets zichzelf snijdende geometrie te creëren. 

Loodrechte Vlakinferentie
Wanneer u tijdens het modelleren over een vlak beweegt en de pijltjestoets naar beneden aanklikt zal een loodlijn worden weergegeven. Hierdoor is het kiezen van punten loodrecht op vlakken veel eenvoudiger geworden.

Rechtvaardige Rechthoeken

De Rectangle tools ondersteunen in de nieuwe versie het vergrendelen van de asrichting door middel van de pijltjestoetsen. Deze functie was al beschikbaar voor lijnen.

Verbeterde prestaties
Verbeterd 3D Framework
De opbouw van het 3D beeld is verbeterd waardoor modellen soepeler ronddraaien en het tekenen sneller gaat.

Verbeterde Transparantie
De transparantieweergave wordt in SketchUp Pro 2017 sneller en in hoge kwaliteit gegenereerd. Daarnaast is het weergeven van meer transparanties verbeterd. Hierdoor is het diepte- effect beter zichtbaar bij diverse heldere vlakken. In de Styles tray is hiervoor de optie Material transparency toegevoegd.

Transparency in SketchUp 2017

 

Hoger DPI Modelleren
Speciaal voor monitoren met hoge resolutie zijn de snaps en inferenties verbeterd. Deze zijn nu beter te zien. Ook worden lijn- en randdikte beter weergegeven. Klik hier voor een filmpje

Kleurenblindheid
Mensen met kleurenblindheid kunnen SketchUp Pro beter gebruiken doordat de kleuren voor de assen- en interferentiesweergave naar wens aangepast en ingesteld kunnen worden.

Opslaglocaties
Opslaglocaties van componenten, materialen en templates zijn eenvoudiger aan te passen.

Extension Manager
Voor het beheren van extensions is een nieuw menu-item toegevoegd met een overzicht van de geïnstalleerde SketchUp Extensions. Hiermee kunnen de extensions eenvoudig aan- of uitgezet worden. Kijk hier voor een filmpje

Ruby 2.2.4
SketchUp Pro 2017 maakt gebruik van een nieuwe versie van Ruby. De extensies in rbz formaat kunnen gewoon gebruikt blijven worden. Overige extensies (.exe) zullen aangepast moeten worden. Oude versies kunnen niet in 2017 gebruikt worden. Een aantal van deze extensions zijn wel al compatible, zoals SU Podium, Podium Walker, Skalp en Skatter. U kunt deze hier downloaden: FAQ

Chromium
Met Chromium kunt u via het 3D Warehouse modellen in 3D bekijken.

Hardware acceleration
De hardware acceleratie kan niet meer uitgezet worden. Dit houdt in dat er voor SketchUp Pro 2017 altijd een (compatible) grafische videokaart met OpenGL 3.0 ondersteuning nodig is. Via de nieuwe Check Up tool kunt u controleren of uw systeem aan de minimale eisen voldoet: Check Up tool


LayOut

Tabellen
Het is mogelijk om in LayOut zelf tabellen te maken of CSV/ Excel bestanden te importeren. LayOut refereert aan de originele spreadsheet. U kunt hierdoor eenvoudig updaten.

Tabellen

 

Betrouwbare DWG’s
LayOut’s DWG exporter is verbeterd:
• Mogelijkheid DWG export met aparte tabs voor documenten met meer pagina’s.
• LayOut entiteiten zullen niet langer als een losse geometrie uit elkaar vallen en zich in AutoCAD zoals ‘verwacht’ gedragen.
• LayOut exports schalen zichzelf op basis van papierformaat of de modelleerruimte.
• Color-by-layer optie biedt de mogelijkheid om alles op een laag één kleur te geven bij het exporteren.

Kijk hier voor een filmpje.

Verbeterde selectie
Door de Alt toets te gebruiken kan een object in LayOut geselecteerd worden zonder dat deze per ongeluk verplaatst wordt.

Persistent ID’s
Alle objecten in SketchUp hebben een eigen identiteit (nummer). Hierdoor zullen in LayOut de maatvoeringen gekoppeld worden aan de objecten waarop ze geplaatst zijn. Wanneer de objecten later gewijzigd worden, zullen de maatvoeringen in LayOut automatisch bijgewerkt worden.

Offset
Deze functie werkt hetzelfde als in SketchUp Pro 2017. Er is geen zichzelf doorsnijdende geometrie meer.

Schalen
Alleen verschillende schalen met de in het model gebruikte units worden automatisch weergegeven. Andere units zijn nog wel beschikbaar.

Conclusie
Met de nieuwe versie van SketchUp Pro (en LayOut) zijn best veel wijzigingen doorgevoerd, waarvan de meeste vooral te maken hebben met prestatieverbetering. De nieuwe versie zal vertrouwd aanvoelen, maar ook aangenamer werken. Om de nieuwe features en verbeteringen zelf te proberen kan de 30-daagse demo versie gedownload worden: demo.

Kijk voor de meest gestelde vragen op:
http://www.sketchup.nl/hulp/antwoorden
http://www.design8.eu/nl/hulp/sketchup-pro

Naast de ‘gewone’ nieuwe SketchUp versies SketchUp Make en SketchUp Pro zijn er ook twee nieuwe varianten verschenen. Zo is er nu een beta beschikbaar van My SketchUp. Deze SketchUp versie voor in een webbrowser is ontwikkeld voor niet commerciële doeleinden. Daarnaast is er een SketchUp Viewer voor de Micosoft HoloLens uitgebracht, waarmee SketchUp modellen bekeken kunnen worden in de echte wereld.

My.SketchUp beta: http://www.sketchup.com/products/my-sketchup

Sketchup Viewer for Hololens: http://www.sketchup.com/products/sketchup-viewer/ar

Privacy- en Cookiebeleid