Skatter logo

Skatter voor SketchUp is een plug-in waarmee objecten veelvuldig gedupliceerd en over andere objecten verspreid (skattered) kunnen worden. Onze SketchUp specialist Eric Eelman vertelt u graag meer:

De plug-in werkt volledig parametrisch, waardoor de verdeling op elk moment (ook achteraf) aangepast kan worden. Als de extensie is afgesloten, worden de objecten in het model als groep geplaatst. Deze kunnen niet meer parametrisch met Skatter bewerkt worden. Het zijn dan ‘gewone’ SketchUp objecten geworden die met de standaardbewerkingen aangepast kunnen worden.

Skatter 1  

Functies
Met Skatter kunnen objecten in groten getale herhaald worden om zo ‘een oneindige hoeveelheid’ objecten te creëren. Om een object over een ander object te verdelen hoeven alleen het object en de host waarop deze herhaald moet worden te worden geselecteerd. Beide dienen wel eerst opgeslagen te worden als component zodat deze met Skatter geselecteerd kunnen worden.

Hosts  Scatterd objects

Het is mogelijk om een gebied te tekenen op de host waar objecten geplaatst kunnen worden. Vervolgens kan de manier van verdeling ingesteld worden. Tevens is het mogelijk om de objecten alleen te plaatsen in het deel wat bij een bepaalde camerastandpunt zichtbaar is. Dit zorgt ervoor dat alleen benodigde objecten gegenereerd worden. Bovendien kunnen er verschillende bewerkingen op de collectie uitgevoerd worden, zoals: verschalen, verdraaiing en rotatie.

 hostverdeling

Bibliotheek
Skatter bevat een bibliotheek met een aantal grassoorten die gebruikt kunnen worden om zo heel snel realistische vegetatie in het SketchUp model te plaatsen. Deze bibliotheek is momenteel helaas niet zo groot en bevat maar negen materialen. Hopelijk zullen dit er in de toekomst meer worden. Uiteraard kunnen ook objecten uit de SketchUp 3D warehouse gebruikt worden.

 

Bibliotheek Skatter  Vegetatie Skatter

Renderen
Het is zowel mogelijk om objecten live te generen als ze alleen te laten zien tijdens het renderen. Deze laatste methode zorgt er voor dat SketchUp soepeler blijft werken en minder belast wordt tijdens het bewerken van een model. De ‘Render Only’ functie wordt ondersteund door meer renderprogramma’s waaronder V-Ray.

Conclusie
Skatter is een mooie plug-in voor wie veel met herhaling in SketchUp modellen werkt. Zeker het creëren van realistische buitenomgevingen gaat heel gemakkelijk. Ondanks dat SketchUp ‘ontzien’ zou moeten worden tijdens het renderen, wordt de videokaart bij grotere aantallen objecten wel belast. In uiterste gevallen kan zelfs de computer vastlopen. Toch is Skatter een mooie aanvulling voor iedereen die snel mooie en gevarieerde omgevingen wil maken in SketchUp.

 

Skatter bomen

Neem voor meer informatie contact op met Eric Eelman: 020 - 314 44 10 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Privacy- en Cookiebeleid