zoek en vind

HP laptops en VR brillen getest

Afgelopen tijd hebben we bij MacroCad een aantal HP laptop demo modellen en VR brillen mogen testen.

Het ging om de volgende hardware:

Demo laptop 1 en 2:
HP Zbook Studio G8
Intel Core -7-111850H 2.50Ghz
Nivdia GeForce RTX 3070 (8GB) / Nivdia RTX A3000 (6GB)
Windows 10
32GB RAM geheugen
1TB NVMe M.2 SSD (Integraded) Harde schijf
Glimmend touchscreen 4K (3840x2160) 15.6 inch beeldscherm
/Mat HP Sure View (1920x1080) 15.6 inch beeldscherm

Demo laptop 3:
HP Zbook Fury G8
Intel Core -7-111850H 2.50Ghz
Nivdia RTX A3000 (6GB)
Windows 10
32GB RAM geheugen
1TB NVMe M.2 SSD (Integraded) Harde schijf
Mat HP (1920x1080) 17.3 inch beeldscherm

VR bril:
HP Reverb G2 inclusief controllers

HP VR bril   HP VR controllers

Geteste software:
Revit 2022
Rhino 7 (en Grasshopper)
SketchUp Pro 2021
Lumion 12.0.2
Twinmotion 2022.1 (preview)
V-Ray 5 (voor Revit, Rhino en SketchUp)
Enscape (voor Revit, Rhino en SketchUp)
Unreal Engine 5 beta (demo)


Specials
HP laptops en desktop computers zijn via ons aan te schaffen. Aan de hand van onder andere deze test hebben we, in samenwerking met HP, een aantal specials samengesteld die alleen via ons te bestellen zijn. Ook is de HP Reverb G2 VR bril (met of zonder controllers) via ons aan te schaffen.

Laptops
Tijdens de test hebben we de verschillende programma’s op de systemen gedraaid en VR mogelijkheden op de VR bril getest. Daarbij was snel duidelijk dat deze laptops (bijna) alles zonder enig probleem aankonden. Bij de installatie en gebruik van de programma’s was merkbaar dat de laptops met de RTX A3000 videokaart over het algemeen iets sneller waren. Het verschil was vooral bij Revit merkbaar. De systemen met de RTX A300 videokaart waren hierbij beduidend sneller dan de GeForce. Echter starten de Revit projecten met de Geforce 3070 RTX nog steeds zeer snel op. De enige uitzondering was Lumion. Hierbij waren de prestaties volgens de benchmark van de GeForce 3070 RTX juist weer een stuk beter. Werken in Lumion gaat daarom met de GeForce 3070 RTX net even een stukje soepeler.

Naast de videokaarten zit er ook verschil in de beeldschermen van de laptops. Het 4K scherm heeft helderdere kleuren en deze zijn over het gehele scherm goed. Het beeld is onder een grotere hoek ook nog goed zichtbaar. Daarentegen is het 15.6 inch matte scherm voorzien van SureView dat, wanneer dit ingeschakeld is, ervoor zorgt dat het scherm onder een hoek niet meer te zien is en meer privacy biedt. Dit zorgt er echter ook voor dat in de gewone stand (SureView uit) het beeld ook minder goed te zien is onder een hoek. Bovendien is dit scherm niet overal even helder. Vooral in de hoeken wordt het beeld wat donkerder. Het 17.3 inch scherm had geen Sure View en was daardoor vanuit de hoeken beter zichtbaar. Het 17.3 inch scherm had daarom een beter helderheid (ook in de hoeken) dan het 15.6 inch scherm met SureView.

Het 4k scherm met de hogere resolutie geeft scherper beeld, maar daardoor is alles op het 15.6 inch scherm wel veel kleiner. Gelukkig kunnen iconen en tekst groter worden ingesteld. Echter gaan sommige programma’s hier niet altijd goed mee om. Zo is het opstartscherm van Revit klein en niet verschaald weergegeven, maar de rest van het programma gelukkig wel. SketchUp heeft ook moeite met de hoge resolutie en verschaling. Hierdoor worden sommige lijnen, afhankelijk van onder welke hoek ze op het scherm staan, iets dikker weergegeven. Ook de Trays worden bij verschaling niet helemaal goed weer gegeven.

Conclusie
Na onze uitvoerige tests blijkt dat beide type demo laptops van HP ruim voldoende presteren om de verschillende 2D/3D en VR programma’s zonder enig probleem te draaien. Daarbij is het systeem met de (duurdere) RTX A3000 videokaart in het algemeen iets sneller, maar de GeForce 3070 RTX presteert bijna net zo goed. Qua beeldscherm geeft de 4K touchscreen versie duidelijk een helder en mooier beeld. De Touch optie geeft bovendien meerdere mogelijkheden om acties uit te voeren.

De laptops uit deze series zijn uit het hogere segment en dit is ook duidelijk te merken aan de gebruikte materialen en afwerking. De laptops voelen degelijk aan en hebben een (deels) metalen behuizing. Bovendien zijn de afmetingen van de Studio (15.6 inch) modellen bijzonder klein en zijn de laptops zo dun en licht in gewicht dat deze zeer makkelijk mee te nemen zijn. Over het algemeen zijn de laptops ook zeer stil. Alleen bij zeer zware belasting gaat de ventilatie aan en produceren ze redelijk wat geluid.

De Studio G8 modellen zijn helaas maximaal als 15.6 inch model te krijgen, dus wie de voorkeur heeft voor een groter (16 of 17 inch) scherm zal (voor nu) een ander type laptop moeten uitzoeken. HP heeft hiervoor dus de HP Zbook Fury serie. Deze zijn met vergelijkbare specificaties te krijgen maar deze zijn wel minder compact. Inmiddels zijn wel de nieuwe G9 modellen gepresenteerd en daar zitten nu ook 16 inch Studio modellen tussen met verschillende specificaties welke binnenkort beschikbaar zullen zijn.

VR bril
De HP Reverb G2 is een VR bril met een scherm van 2160 x 2160 per oog en geïntegreerde speakers voor geluid. De bril is voorzien van vier camera’s aan de buitenzijde voor inside-out-tracking zonder extra sensoren. De bril kan zonder en met controllers aangeschaft en gebruikt worden. Deze controllers gebruiken bluetooth voor de verbinding en werken op batterijen. De set up van de bril loopt via de Mixed Reality app, maar de bril werkt daarnaast ook gewoon moeiteloos met Steam VR apps. Bij de meeste geteste apps werkt de bril naar behoren. Echter zijn er bij Twinmotion soms wat problemen met de weergave. Het beeld is vaak schokkerig, loopt vast en soms er wordt helemaal niets weergegeven. Na testen op een ander systeem blijkt dit probleem zich daar ook voor te doen. Door de kwaliteit van de output naar VR in Twinmotion naar beneden bij te stellen wordt de weergave beter en is het beeld veel soepeler.

De hoge resolutie van de headset geeft een mooi scherp beeld waardoor het zogeheten screendoor effect zeer beperkt is. De bril voelt licht aan als deze op je hoofd zit. Dit komt vooral doordat het gewicht goed verdeeld is en hierdoor zit de bril, ook na een wat langere tijd, nog steeds comfortabel. De bril is voorzien een lange kabel om aan een computer aan te sluiten. Voor het aansluiten zijn stroom, een hdmi (of (mini) display port) via adapter) en usb-c (of usb-a via adapter) nodig.

Conclusie
De HP Reverb G2 is een zeer degelijke en betaalbare VR bril. Door het scherpe beeld en fijne draagcomfort zeker een goede optie voor iedereen die iets met VR wil gaan doen. Niet alleen voor beginners, maar ook voor gebruikers van de eerste generatie VR brillen die willen upgraden, biedt de HP Reverb G2 een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. De lange kabel zorgt er tevens voor dat de VR bril zonder enige bewegingsbeperking te gebruiken is.

Neem voor meer informatie contact met ons op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 020-3144410.

Privacy- en Cookiebeleid