zoek en vind

Creëer uw eigen SketchUp scale figuur

SketchUp SketchUp

Iedereen die wel eens met SketchUp heeft gewerkt, kent ze wel: de 2D figuren die op het scherm verschijnen na het opstarten van een template.

Waarschijnlijk heeft u dit figuur vaak weggegooid. Eric Eelman, legt uit wat de functie van het 2D figuur is. 

SketchUp scale 3

Het 2D figuur is aan het template toegevoegd om een idee te krijgen van de schaal. Het dient dus als referentie voor de te maken modellen. Bovendien wordt direct duidelijk wat boven of onder is. Bij elke nieuwe release wordt een andere schaalfiguur gebruikt. Het figuur is lid van het SketchUp team en heeft een eigen verhaal. Dit verhaal kunt u lezen door het figuur te selecteren in de Components Tray. Sandra was de eerste SketchUp figuur. Zij werd voorgesteld in release 3. Vervolgens werden Greg (4), John (5), Bryce (6) Nancy (7), Susan (8), Derrick (2013), Sophie (2014), Steve (2015), Lisanne (2016) en Chris (2017) voorgesteld. Het nieuwste lid van de familie is Stacy (2018). 

SketchUp scale mensen 2 klein

De standaard figuren zijn leuk en kunnen handig zijn, maar wat is nu leuker dan om een eigen schaalfiguur te maken. U kunt deze eenvoudig in acht stappen maken:

Stap 1: Gebruik een goede foto. Dit betekent recht van voren genomen, waarbij het hoofd de juiste proporties heeft en de voeten vlak staan.

Face me scale 1 klein

Stap 2: Gebruik foto editing software (zoals Photoshop) om het object uit te knippen. Sla de afbeelding vervolgens op als PNG met een transparante achtergrond. Zorg dat de afbeelding bij de vier zijden aansluit op het canvas.

Face me scale 2 klein

Stap 3: Importeer de PNG in een nieuw SketchUp bestand. Gebruik de importinstelling 'Use As Image'. Plaats de afbeelding op het grondvlak. De grootte is (nog) niet relevant.

Face me scale 3 klein

Stap 4: Zorg dat de figuur op het orgin punt en dwars op de groene as staat en maak er dan een Face-Me component van door het vinkje bij 'Always face camera' aan te zetten. Zorg ervoor dat Shadows Face Sun uitgevinkt is, zodat de schaduw goed wordt geprojecteerd.

Face me scale 4 kleinsk

Stap 5: Verschaal de persoon naar de correct hoogte met behulp van de Tape Measer Tool. Meet de lengte van het figuur op. Voer vervolgens de werkelijk grootte van de persoon in en bevestig met enter.

Face me scale 5 klein

Stap 6: Verberg de randen met de Eraser Tool + Shift. Kijk om het figuur om te controleren of alles goed werkt. Zet vervolgens de schaduw aan.

Face me scale 6 klein

Stap 7: Knip de figuur uit door de verborgen geometrie weer aan te zetten en lijnen te tekenen die aansluiten op de randen en daardoor afgesloten hoeken vormen. Verwijder vervolgens de overbodige randen en verberg de lijnen.

Face me scale 7 klein

Stap 8: Het resultaat kan opgeslagen worden in de Componentenbibliotheek, zodat het figuur altijd tot uw beschikking is. Om het figuur meer het SketchUp uiterlijk te geven van de originele schaalfiguren, kan de afbeelding over getrokken worden en dan kunnen de vlakken gekleurd worden.

Geniet van uw eigen gepersonaliseerde Face-Me Scale Figure.

Neem voor meer informatie contact op met Eric Eelman: 020 - 314 44 10. 

 

Privacy- en Cookiebeleid