zoek en vind

BIM & SketchUp Pro

In de serie BIM & behandelt Eric Eelman welke 3D modelleerprogramma's mogelijkheden bieden om te BIMMEN. Dit keer gaat hij in op BIM & SketchUp Pro.

Om SketchUp te kunnen integreren in het BIM proces is Trimble Connect ontwikkeld. Dit is een platform waarmee van ontwerpfase tot en met de oplevering samengewerkt kan worden aan BIM projecten. Het mooie van dit samenwerkingsplatform is dat het Nederlandstalig is en diverse disciplines met elkaar verbindt in de cloud. Vanaf iedere locatie op elk gewenst moment heeft men toegang tot relevante en actuele informatie via computer, web, tablet of smartphone en zelfs via de Microsoft HoloLens.

Trimble Connect
In het BIM proces werken verschillende partijen samen. Omdat elke partij vaak graag met eigen software en hardware wil blijven werken, is communiceren en het actueel houden van projectinformatie een behoorlijke uitdaging. Via Trimble Connect kunnen alle projectleden informatie via de cloud bekijken, beheren en delen. Doordat Trimble Connect ondersteuning biedt voor bestanden van veel verschillende softwarepakketten kan iedereen binnen een project verbonden worden met dit overzichtelijke online platform.

Het is eenvoudig om met Trimble Connect 2D en 3D informatie te uploaden en te delen. Trimble Connect combineert (automatisch) informatie van wel twintig verschillende 2D en 3D bestanden met behoud van alle maatvoering, clash informatie en markup tools, zoals: afbeeldingen, video’s PDF-, Word- en Excelbestanden, maar ook 3D modelinformatie van diverse uitwisselformaten, zoals: Revit en Tekla. Bij het combineren van verschillende modellen worden knelpunten snel inzichtelijk gemaakt door middel van een automatische clashdetectie. Deze knelpunten kunnen vervolgens direct worden beoordeeld en besproken, dit voorkomt fouten tijdens de uitvoering op de bouwlocatie. Voor het beoordelen hoeven projectleden niet op dezelfde locatie te zijn. Via de cloud kunnen de knelpunten met behulp van screenshots, notities en andere gewenste informatie compleet verzonden worden naar projectleden, zodat ze direct beoordeeld kunnen worden.

Er zijn drie mogelijkheden om Trimble Connect te benaderen: via een desktop app op de computer, met een mobiele app voor tablet en telefoon of in de cloud via een webbrowser. Bovendien kan wanneer er geen internetverbinding beschikbaar is, een lokale kopie van bepaalde informatie worden opgeslagen met de Sync tool, zodat er altijd toegang is tot belangrijk projectinformatie.

Samen bouwen betekent het delen van taken en verantwoordelijkheden. Trimble Connect biedt administrators en projectleiders de mogelijkheid om informatie te beheren en beschikbaar te stellen voor gebruikers en zo verantwoordelijkheden eenvoudig te kunnen coördineren. Ook kunnen taken toegewezen worden aan projectpartners en eigen taken kunnen eenvoudig beheerd worden in een 'to do lijst'. Documenten en modellen kunnen gecombineerd worden zodat projectleden enkel de informatie te zien krijgen die voor hen relevant zijn.

De status en de hele geschiedenis van het project worden overzichtelijk weergegeven op een tijdlijn, zodat projectleden altijd de meest actuele informatie van het bouwproject en de status van taken tot hun beschikking hebben. Er kan zelfs ingesteld worden wanneer en naar wie er per e-mail notificaties verstuurd moeten worden.

Conclusie
De krachtige cloudtechnologie van Trimble Connect zorgt ervoor dat de projectdata veilig wordt opgeslagen en dat projectleden snel aan de gang kunnen, zonder tussenkomst van IT personeel of servers. Doordat alles door één centrale database geregeld wordt, is alle informatie eenvoudig op dezelfde manier te benaderen. Dit is een totaal andere benadering dan de BIM 360 familie oplossing van Autodesk. Trimble Connect bestaat uit één product met drie apps. BIM 360 familie bestaat uit een hele reeks producten, dit is minder overzichtelijk. Trimble Connect kan ook overweg met Autodesk bestanden en kan een best goed alternatief zijn voor iedereen die naast SketchUp ook Revit gebruikt. Bovendien biedt Trimble Connect de mogelijkheid om via de open API eigen applicaties aan het platform te koppelen en zo de functionaliteit verder uit te breiden.

Neem voor meer informatie contact op met Eric Eelman: 020-314 44 10. 

 

 

 

 

 

 

Privacy- en Cookiebeleid