zoek en vind

BIM & Rhino

In de serie BIM & … behandelt Eric Eelman welke 3D modelleerprogramma’s mogelijkheden bieden om te BIMmen. Dit keer gaat hij in op BIM & Rhino. 

 

Rhino wordt binnen uiteenlopende industrieën ingezet. Voor Rhino is er geen algemeen product om te kunnen BIMmen, dit maakt het iets minder makkelijk om Rhino te integreren in een BIM omgeving. Voor Revit is er bijvoorbeeld BIM 360 en voor SketchUp Trimble Connect. Er zijn diverse programma’s en plug-ins die BIM mogelijkheden voor Rhino bieden, waardoor Rhino modellen toch opgenomen kunnen worden in het BIM proces. Het voordeel is dat u als gebruiker specifiek voor een plug-in kan kiezen die de beste mogelijkheden biedt. Hieronder worden een aantal bekende plug-ins uiteengezet.

 Grasshopper

Grasshopper

Grasshopper is een plug-in voor Rhino om visueel te programmeren. Met Grasshopper kunnen procedures gemaakt worden, zodat geautomatiseerd BIM relevante informatie verzameld kan worden. Er zijn diverse add-ons beschikbaar die meer functionaliteit toevoegen. Grasshopper wordt gratis meegeleverd bij Rhino 6.
https://www.grasshopper3d.com/

VisualARQ

VisualARQ
Speciaal voor de bouw is de Rhino plug-in VisualARQ ontwikkeld. Dit programma brengt flexibele BIM mogelijkheden naar Rhino en versnelt het proces om architectonische projecten in 2D en 3D te modelleren. Met VisualARQ kan alle projectdocumentatie en informatie, zoals plattegronden, doorsneden en aanzichten gegenereerd worden. Ook kunnen hoeveelheden (zoals oppervlakten, dimensies en aantallen) automatisch uit het model gehaald worden. Door middel van de IFC import en export kunnen BIM modellen tussen Rhino en andere AEC pakketten uitgewisseld worden. Verder heeft VisualARQ een bibliotheek met objecten (zoals: wanden, kozijnen, deuren en trappen) die met behulp van Grasshopper gecreëerd kunnen worden.
https://www.visualarq.com/

RhinoBIM


RhinoBIM

RhinoBIM is een plug-in die nog in ontwikkeling is. Momenteel is de Beta versie beschikbaar, deze bevat de eerste module RhinoBIM Structure for 3D Structure modeling. RhinoBIM biedt de volgende mogelijkheden:

  • RhinoBIM componenten die compatible zijn met Grasshopper.
  • Tools om (constructieve) stalen balken toe te voegen en aan te passen.
  • Uitgebreide bibliotheek met stalen balkvormen, inclusief internationale standaardmaten.
  • Staalvormen die door de gebruiker aangemaakt kunnen worden.
  • Toekennen van materialen, attributen en procesbewerkingen voor elk element.
  • Data extractie via vertalers voor CIS2, IFC en Beam to NURBS.
  • Snelle Clash & Clear detectie met BIM Reporter voor objecten naar Excel.
  • Ondersteuning voor zeer grote modellen.

http://rhinobim.com/

 

Grevit

Grevit

Ontwerpmodellen concentreren zich op geometrie/ vormgeving, ze zijn vaak gefocust op enkel tekenopmaak en vormen. BIM-modellen bevatten veel meer informatie. BIM-elementen zijn gebaseerd op ontwerpgeometrieën en ook verrijkt met gegevens uit verschillende disciplines. Met Grevit kunnen BIM-elementen rechtstreeks vanuit het ontwerpmodel gemaakt en gebruikt worden. Grevit is Open Source en nog steeds in ontwikkeling, er zijn dus geen garanties. Het biedt wel een aantal handige tools om een Rhino ontwerpmodel naar een BIM model over te hevelen.

Het gewoon exporteren van statische geometrieën werkt prima vanuit Rhino of SketchUp, maar als het gaat om een BIM-workflow is het eenvoudigweg exporteren niet voldoende. Statische geometrieën zullen geen interactie hebben met de oorspronkelijke elementen in een programma en zijn moeilijk te verbeteren met parameters. Het opnieuw tekenen van geometrie met BIM-elementen lijkt dan vaak de enige oplossing. 

Grevit maakt niet alleen BIM-elementen van Rhino of SketchUp, maar stelt u ook in staat BIM-elementen later bij te werken volgens uw laatste ontwerpwijzigingen terwijl alle parameterwaarden op hun plaats blijven. Dit doet Grevit allemaal via een online netwerk (in de Cloud). Op deze manier kan Revit of AutoCAD (Architecture) op een andere machine gebruikt worden dan waar het ontwerpmodel in Rhino (of SketchUp) is gemaakt. Als bijvoorbeeld één ontwerper in Grasshopper werkt en de andere ontwerper in SketchUp, dan kunnen beide ontwerpers hun geometrieën naar één Revit model verzenden met behulp van Grevit.

 

Overige plug-ins

Er zijn nog een aantal plug-ins beschikbaar die BIM mogelijkheden bieden:

BIM GEOMGYM IFC
https://www.food4rhino.com/app/bim-geomgym-ifc
http://www.geometrygym.com/downloads

SALAMANDER 3
https://www.food4rhino.com/app/salamander-3

HS_TOOLBOX
https://www.food4rhino.com/app/hstoolbox

GTT
https://www.food4rhino.com/app/gtt

Rhynamo
https://provingground.io/tools/rhynamo/

 

Neem voor meer informatie contact op met Eric Eelman: 020 – 314 44 10. 

Privacy- en Cookiebeleid