zoek en vind

BIM & Revit

In de serie BIM & behandelt Eric Eelman, onze Revit specialist, welke 3D modelleerprogramma's mogelijkheden bieden om te BIMMEN. Dit keer gaat hij in op BIM & Revit. 

BIM & Revit 

Revit is een 3D modelleerprogramma van Autodesk specifiek ontwikkeld voor de bouw. In de bouw is de term BIM inmiddels een gemeengoed. In het kort is BIM een denkwijze en werkmethode waarbij alle informatie van een project centraal beheerd kan worden, zodat iedereen altijd en tegelijkertijd bij de meest actuele informatie kan. Revit is één van de tools die gebruikt kan worden om dit te doen. Echter is het maken van een 3D model met alle informatie in Revit niet voldoende om te BIMmen. Er zijn ook tools nodig die ervoor zorgen dat de informatie voor iedereen beschikbaar is. Hiervoor heeft Autodesk een serie Cloud producten ontwikkeld (apps), de BIM 360 familie. Deze producten kunnen ook informatie van andere programma's lezen en beheren. Verder is de informatie altijd en overal toegangelijk: op de pc en via mobiele apps bijvoorbeeld. 

 

BIM 360


BIM 360 familie
De BIM 360 serie bestaat momenteel uit de volgende producten: BIM 360 Docs

BIM 360 Build
BIM 360 Design
BIM 360 Glue
BIM 360 Layout
BIM 360 Ops
BIM 360 Plan

Met bovenstaande producten kan alle informatie binnen een project beheerd worden, van eerste schetsontwerp tot en met de beheer van een gebouw na oplevering. Als Revit gecombineerd wordt met de BIM 360 producten kan een project volgens de BIM methodiek worden uitgevoerd. HIerbij is het mogelijk om alle relevante informatie te beheren op een centrale plek in de cloud. 

 

 • BIM 360 Docs
  Deze app is bedoeld om vanaf het begin van het ontwerpproces tot de oplevering van een project alle documenten, zoals tekeningen, documenten (contracten) en modellen, te kunnen delen en beheren.

 • BIM 360 Build
  Speciaal voor de bouwfase. Met deze app kunnen kwaliteitscontroles worden uitgevoerd en (veiligheids)rapporten gemaakt worden.

 • BIM 360 Design
  Deze app is voor het ontwerpteam ontwikkeld. Revit projecten kunnen volledig gecoördineerd worden, zodat het hele ontwerpteam toegang heeft tot actuele informatie. Door dit gecentraliseerd te houden zal elke wijziging in het ontwerp ook direct bij iedereen bekend zijn.

 • BIM 360 Glue
  Het ontwerpproces en het bouwproces zijn twee aparte processen die wel invloed op elkaar kunnen hebben. Hiervoor is BIM 360 glue beschikbaar. Deze app werkt als een soort 'lijm' en houdt de verschillende processen bij elkaar. 

 • BIM 360 Layout
  Deze app is speciaal voor op de bouwplaats bedoeld en zorgt voor het beter stroomlijnen van de verschillende processen. Door koppeling met een virtueel model kunnen bouwfouten beter voorkomen worden.

 • BIM 360 Plan
  Deze app is voor projectplanners. Hiermee kunnen overal alle workflows tijdens het project beheerd worden. Doordat de planning centraal beschikbaar is, zal er minder snel miscommunicatie zijn. 

 • BIM 360 Ops
  BIM 360 Ops kan worden gebruikt als het project is opgeleverd. Het is bedoeld voor het beheer en onderhoud van gebouwen.  Gebouwbeheerders krijgen na de oplevering toegang tot alle BIM data. 

 

Conclusie
Autodesk heeft een complete lijn aan producten die het mogelijk maken om een BIM project te beheren. Voor elk deel van een project is een app beschikbaar. Voordeel is dat iedereen een app kan kiezen die het beste past. Er hoeft dus niet een duur groot pakket te worden aangeschaft met functies die overbodig zijn. De afzonderlijke apps kunnen goed met elkaar overweg, waardoor informatie niet verloren gaat. Verder is het heel handig dat bestanden van programma's van andere ontwikkelaars gebruikt kunnen worden. Een minpuntje is dat het werken met veel kleine apps door verschillende teams soms wat onoverzichtelijk kan zijn. 

Kijk voor aanvullende informatie op:

https://bim360.autodesk.com/

http://learnbim360.autodesk.com/

 

Neem voor meer informatie contact op met Eric Eelman: 020 - 314 44 10.

 

Privacy- en Cookiebeleid