zoek en vind

Autodesk Formit

Elk project begint met een schets. Dit kan met papier en potlood, digitaal in 2D en met 3D programma’s zoals SketchUp.

Voor het uitwerken van een schets is meestal een ander programma nodig, zoals Revit. Wanneer u dan al een 3D schetsmodel heeft gemaakt, is het zonde om vervolgens helemaal opnieuw te beginnen in een nieuw programma. Een SketchUp model kan ingeladen worden in Revit, maar dit is dan alleen een referentie massa waar niet slim meegewerkt kan worden. Autodesk Formit biedt de oplossing.

Formit is een digitale sketch tool die te vergelijken is met SketchUp. Echter zijn er mogelijkheden om de schetsontwerpen vanuit Formit makkelijk om te zetten naar een Revit model met slimme Families. Wanneer in Formit Conceptual Masses gemaakt worden, worden de onderdelen omgezet naar Revit onderdelen bij het importeren. Zo wordt een Massa een Revit Mass Familie waar Walls, Roofs en Curtain Systems by Face geplaatst kunnen worden. De Levels in het model worden omgezet naar Revit Levels met support voor Floor by Face en er kunnen Floor Plan Views gemaakt worden met deze Levels. Ook worden gebruikte materialen omgezet en zijn deze vervolgens volledig compatible met Revit. Groepen die in Formit zijn gemaakt worden Revit Families zoals Generic, Furniture, enzovoort. Formit modellen kunnen in Revit geïmporteerd worden in de Familie Editor om een Familie met materialen te maken van de juiste categorie. Naast dat Formit modellen naar Revit geëxporteerd kunnen worden, is het ook mogelijk om Revit modellen in Formit in te laden om deze te bewerken en vervolgens weer naar Revit te exporteren.

De connectiviteit tussen Formit en Revit maakt het mogelijk om Formit modellen aan bestaande Revit projecten toe te voegen. Beide programma’s maken gebruik van een base point, zodat modellen altijd op exact de juiste plaats geïmporteerd worden. Formit groepsnamen worden behouden in Revit en kunnen gebruikt worden wanneer er Filters toegepast moeten worden.
Formit kan ook gebruikt worden als een brug tussen SketchUp en Revit. SketchUp modellen kunnen in Formit ingeladen worden om deze voor te bereiden om als slim model in Revit te importeren. Hoe dit in zijn werk gaat kunt u hier lezen: https://formit.autodesk.com/blog/post/using-formit-to-get-sketchup-data-into-revit.

Formit kan zelfs samenwerken met Dynamo (Studio). Hierdoor kan dynamisch ontwerpen in Formit met behulp van Dynamo Scripts.

Er zijn twee versies van Formit. Er is de gratis versie met basisfuncties en daarnaast is er de betaalde versie Formit Pro. Deze laatste heeft extra mogelijkheden met onder andere samenwerken en analyse tools. Formit Pro is, net als Dynamo Studio, onderdeel van de AEC Collection, dus iedereen die een subscription heeft op deze collectie beschikt ook over Formit.

Wanneer u werkt met Revit en/of SketchUp, is het zeker de moeite waard om Formit (Pro) eens te proberen. Zeker wanneer u een AEC collection subscription heeft.

Neem voor meer informatie contact op met Eric Eelman: 020 - 314 44 10.

Privacy- en Cookiebeleid