“SketchUp is een heel behulpzaam programma. Het eindbeeld dat ik mijn hoofd heb kan ik hiermee visualiseren en delen met klanten.”

Anne Melse van Melse Tuinen ontwerpt tuinen en maakt beplantingsplannen. De passie voor tuinen loopt al ruim vijftien jaar, zoals ze het zelf mooi zegt: “Als een groene draad door mijn leven.” In 2020 besloot Anne om zich volledig op tuinen te gaan richten als zelfstandig ondernemer met Melse Tuinen.  Anne volgde bij ons een SketchUp Pro training en een V-Ray training. Haar enthousiasme viel op. Toen we op zoek waren naar een relatie die recent is gaan werken met SketchUp Pro hoefden we niet lang na te denken. Benieuwd naar de ervaringen van Anne nodigden wij haar uit voor een (online) interview.

logo melse tuinen zonder pay off

Van idee naar realistische presentatie
Anne gebruikt SketchUp Pro om schetsontwerpen van tuinen in 3D te presenteren: “SketchUp is een heel behulpzaam programma. Het eindbeeld dat ik mijn hoofd heb kan ik hiermee visualiseren en delen met klanten." SketchUp Pro is voor Anne voornamelijk een presentatietool, maar ze ervaart ook voordelen in de ontwerpfase: “Tijdens het ontwerpen kan ik 'checken' hoe dingen gaan uitpakken. Misschien moet dat tuinhuisje toch op een andere plek of de carport iets kleiner .” Naast voordelen ervaart Anne als tuinontwerper ook nadelen: “SketchUp is in de basis een tool voor architecten en interieurontwerpers. De beplanting in 3D Warehouse is beperkt en plantbestanden zijn zwaar. Ook zien planten er niet zo realistisch uit." Daarvoor biedt V-Ray als rendertool de oplossing. “Het voordeel van V-Ray is dat bestanden van bomen veel lichter zijn, dit bevordert de snelheid en V-Ray maakt de presentatie fotorealistischer. Maar SketchUp is een mooie basis .”  Anne heeft nog gekeken naar andere programma's zoals Vectorworks en Lumion, maar haar voorkeur ging uit naar SketchUp Pro. Lumion was geen optie, omdat het niet geschikt is voor de Mac.  


Zekerheid voor de klant

Anne denkt dat werken met SketchUp Pro haar marktpositie versterkt. Ze noemt als voorbeeld dat klanten bij het kopen van een badkamer of keuken ook een 3D presentatie krijgen. “Een tuin is een fikse uitgave. Met een 3D presentatie bied je zekerheid, omdat klanten kunnen zien hoe de tuin echt zal worden. Dit is denk ik goed voor je reputatie als professional." Anne begint met een grove schets in 2D op papier en daarvan maakt ze twee varianten. De keuze van de klant werkt ze uit in SketchUp Pro en de render maakt ze in V-Ray. “Sommige tuinontwerpers zweren bij ouderwets handwerk en kunnen ook goed tekenen. Ik ontwerp liever digitaal en denk dat ik mij daardoor ook kan onderscheiden."


Stoomcursus en meters maken

Het aanleren van SketchUp Pro ging Anne goed af. Ze was al een ervaren CAD tekenaar en bekend met Adobe pakketten. Anne volgde bij Eric, onze SketchUp specialist, een training. “Het was heel goed om bij jullie de cursus te volgen. Online zijn er allerlei tutorials, maar ik koos liever voor een 'stoomcursus', ik wilde snel meters maken en een goede basis aanleren. Alles was prima verzorgd .” Na de training kon Anne aardig uit de voeten. Regelmatig nam ze het cursusboek erbij en belde ze Eric voor ondersteuning. “De ondersteuning na de training is hartstikke handig, helemaal voor zzp'ers."


Nooit uitgeleerd met V-Ray

Een aantal weken na de SketchUp Pro training wilde Anne aan de slag met V-Ray. Een afspraak voor een V-Ray training bij Stefan, onze V-Ray specialist, was snel gemaakt. V-Ray bleek iets minder toegankelijk dan ze vooraf had verwacht. “Er is qua instellingen heel veel mogelijk en soms gaat het ook erg in detail, maar het eindresultaat is prachtig. Ook was het even zoeken naar de interactie tussen SketchUp en V-Ray, bijvoorbeeld voor de belichtingsinstellingen, welk programma is hierin leidend? Maar Stefan was gelukkig heel geduldig met mij, haha." Ondanks de tijd die het kostte om het programma te leren doorgronden werkt Anne graag met V-Ray. “Het programma kan zoveel, je raakt nooit uitgeleerd. En klanten reageren heel enthousiast op de fotorealistische renders.”

Anne vindt het werken met beide pakketten erg leuk: “Het kost nu nog iets teveel tijd maar ik zie dat ook als opleidingsuren. En het is leuk om eindeloos te prutsen aan een tekening, het werkt echt verslavend.” 

 

 Tuinimpressie SketchUp kopie  Tuinimpressie V ray kopie
Tuinimpressie in SketchUp Pro, Anne Melse - Melse Tuinen Tuinimpressie in V-Ray, Anne Melse - Melse Tuinen

 

Privacy- en Cookiebeleid