Elk ontwerp begint met een idee. Ontwerpers starten vaak met het vertalen van een idee naar een schets op papier. Complexe ontwerpen laten zich echter moeilijk vertalen naar een 2D schets. Daarom werken ontwerpers tegenwoordig vooral met 3D modellen. De beperking van een 3D model is dat dit vrijwel altijd statisch is, terwijl het ontwerpproces dat allerminst is. Ontwerpen blijven in ontwikkeling en zijn onderdeel van een dynamisch proces. Parametrisch ontwerpen biedt de oplossing.

Visuele programma’s
Er zijn verschillende tools waarmee parametrisch ontworpen kan worden. Dit is o.a. mogelijk met zogeheten visuele programma’s. Met deze programma’s kunnen bepaalde dynamische/flexibele voorwaarden worden ingesteld. Wijzigingen in het model worden real-time aangepast. Hierdoor kan direct beoordeeld worden wat voor effect bepaalde ontwerpwijzigingen hebben. De tools kunnen als aanvulling op het bestaande 3D pakket worden gebruikt. Sommige tools zijn zelfs geïntegreerd. Voordeel is dat ontwerpers met de vertrouwde software kunnen blijven werken. De plug-ins hebben dus weinig impact op de bestaande workflow. Voorbeelden van visuele programma’s zijn: Dynamo voor Revit, Grasshopper voor Rhino en Viz voor SketchUp Pro. Dit zijn echte pioniers binnen verschillende ontwerpindustrieën.

Korter ontwerpproces
Om de volgende stap in de ontwerpwereld niet te missen is het aan te raden om op zijn minst een blik te werpen op de mogelijkheden van visueel programmeren. Naast dat deze stap naadloos te integreren is in de huidige workflow en de ontwerpmogelijkheden vergroot, kan het gehele ontwerpproces aanzienlijk verkort worden. In deze tijd waarin alles steeds sneller moet en de klant meer opties wil beoordelen, zal de ontwerper die gebruik maakt van visueel programmeren voordeel kunnen behalen.

Plug-ins
Dynamo wordt bij Revit 2016 en 2017 automatisch geïnstalleerd. Bij Revit 2017 is Dynamo zelfs volledig geïntegreerd. Voor versies ouder dan 2016 moet Dynamo geïnstalleerd worden als add-in. Ook is er een betaalde versie van Dynamo Studio die los van Revit werkt. Grasshopper is een gratis plug-in die alleen werkt met Rhino. In de volgende versie van Rhino (6) zal Grasshopper volledig geïntegreerd zijn en dus automatisch geïnstalleerd worden. Viz voor SketchUp Pro is verkrijgbaar voor ongeveer €100 ex. btw. De plug-in kunt u downloaden in de Extension Warehouse.

Training
MacroCad biedt ééndaagse trainingen waarin het principe van visueel programmeren wordt uitgelegd aan de hand van het gekozen pakket. Vervolgens wordt met behulp van een aantal voorbeelden de werkmethoden en mogelijkheden besproken. Wij verzorgen de training: Dynamo voor Revit en Rhino met Grasshopper.

Neem voor meer informatie contact op met Eric Eelman: 020 – 314 44 10.

Breadcrumbs

Privacy- en Cookiebeleid