De AEC industrie staat op de drempel van een nieuwe (r)evolutie. Na de periode waarin 2D documentatie naar de computer werd verplaatst en het tijdperk waarin 3D zijn intrede deed voor het optimaliseren van documentatie, staat de komende periode in het teken van verbinding. Dit houdt in dat iedereen verbonden moet kunnen zijn met de 3D informatie. Doordat iedereen met dezelfde informatie kan werken zullen eventuele fouten veel sneller ontdekt worden. Dit kan veel kosten besparen.

BIM
Een model waarin alle informatie verwerkt is die nodig is tijdens het bouwproces heet een BIM model (Bouw Informatie Model). Werken met zo een BIM model wordt BIMmen genoemd. Om te zorgen dat de benodigde informatie overal beschikbaar is, wordt er veelal gebruik gemaakt van clouddiensten. Met deze clouddiensten kunnen verschillende bestanden van verschillende programma’s verzameld en vergeleken worden. Niet iedereen in een team werkt met de software van dezelfde fabrikant. Daarom kunnen de clouddiensten vaak ook bestanden van programma’s van derden lezen.

Autodesk
Als één van de grootste softwareleveranciers voor 2D en 3D pakketten heeft Autodesk uiteraard ook een BIM oplossing. Autodesk biedt zelfs een hele range producten met Cloud services aan om te kunnen BIMmen. Deze BIM 360 familie heeft voor iedere of meer taken binnen het bouwproces een specifiek product beschikbaar en is onlangs helemaal vernieuwd. Voor het ontwerpproces is bijvoorbeeld BIM 360 Design ontwikkeld. Vanaf detailontwerp en tijdens de werkelijke bouw kunnen daarnaast ook BIM 360 Docs en BIM 360 Glue gebruikt worden. Docs is bedoeld voor documentbeheer en met Glue kan het bouwproces gestroomlijnd worden. Voor de planning tijdens de bouw en de coördinatie op de bouwplaats zijn resp. BIM 360 Plan en BIM 360 Build beschikbaar. Zelfs voor het beheer van het gebouw is een speciale BIM 360 Ops variant.

 BIM 360 plaatje

 

Trimble
Eén van de andere grote spelers in de AEC industrie is Trimble. Trimble is vooral bekend als ontwikkelaar van SketchUp, maar levert ook andere producten voor verschillende industrieën. Om iedereen te verbinden is Trimble Connect ontwikkeld. Dit product biedt de mogelijkheid om alle projectinformatie op een centraal punt (in de Cloud) te verzamelen. Anders dan Autodesk, die afzonderlijke producten heeft met ieder unieke eigenschappen, heeft Trimble er voor gekozen om een enkele clouddienst voor het totale bouwproces te gebruiken.

TrimbleConnect

McNeel
Een product dat ook gebruikt wordt voor het maken van 3D modellen is Rhino van McNeel. Oorspronkelijk niet specifiek bedoelt voor AEC, maar door de grote vrijheid van het programma toch veel gebruikt in de bouw. Mede omdat McNeel breed inzetbaar wil zijn, is er geen BIM product van McNeel, maar er zijn wel een aantal plug-ins die het mogelijk maken om een Rhino model te integreren in het BIM proces. Zo zijn er onder andere VisualARQ, RhinoBIM, Grevit en nog veel meer. Al deze plug-ins bieden BIM mogelijkheden voor Rhino en/of de Rhino add-on Grasshopper en zijn te vinden op www.food4rhino.com.

VisualARQRhinoBIMGrevitRhinotonavisworksRhinotovault


Conclusie
Het maakt niet uit met welk 3D programma er gewerkt wordt en van welke softwaremaker het product is. Voor elk product is wel een BIM oplossing te vinden. Deze producten zorgen er voor dat informatie afkomstig van verschillende softwarepakketten te lezen is onafhankelijk of deze van dezelfde productgroep is. Hierdoor kunnen de bouwprocessen meer gestroomlijnd worden ongeacht in welke fase en welke producten gebruikt worden. De ‘Era of Connection’ is duidelijk aan de weg aan het timmeren en wie de boot niet wil missen zal op den duur mee moeten gaan in het BIM proces. In de komende nieuwsbrieven zullen we de verschillende BIM oplossingen uitgebreid worden besproken.

Links:
Autodesk BIM 360
Autodesk BIM 360 Community 
Trimble 
Food4Rhino

Breadcrumbs

Privacy- en Cookiebeleid