Revit 2019 logo

Onlangs is de nieuwe versie van Revit, versie 2019 gelanceerd. Ook dit jaar zijn er weer vernieuwingen en verbeteringen. Eric Eelman, onze Revit specialist praat u bij.

De afgelopen jaren lag de nadruk vooral op het ontwikkelen van nieuwe functies. Dit keer heeft Autodesk de focus gelegd op het verbeteren van de gebruikerservaring. Zo is de input van Revit ideas meegenomen. Revit ideas is een Autodesk forum, waar gebruikers ideeën voor toekomstige versies kunnen delen met medegebruikers en de makers van Revit. Gebruikers kunnen hier ook hun stem uitbrengen voor de beste ideeën. Twee ideeën met de meeste supporters zijn aan Revit 2019 toegevoegd: meer controle over de weergave van views met behulp van ‘of’ filters en uitgebreidere mogelijkheden voor complexe fill patterns.

In dit artikel wordt specifiek ingegaan op Revit 2019 voor ontwerpers. Een compleet overzicht van alle Revit verbeteringen en vernieuwingen op het gebied van ontwerp, MEP en constructie kunt u hier vinden: What's new Revit 2019.


Meer controle over view graphics met ‘or’ filters *
Bij het instellen van weergave opties voor views kan nu gebruik gemaakt worden van de zogeheten ‘or’ filters. Met de filters is het mogelijk om meer view opties te combineren met OF & EN voorwaarden. Hierdoor zijn mogelijkheden voor hoe een view wordt weergegeven behoorlijk uitgebreid.


Tabbed Views en Multi-monitor ondersteuning
De verschillende openstaande views worden nu weergegeven met een tab boven de views (vergelijkbaar met AutoCAD) Hiermee kan gemakkelijk tussen de verschillende views gebladerd worden, maar deze tabs bieden ook de mogelijkheid om een view los te maken van het programma. De tab kan dan als een apart zwevend scherm op een willekeurig plek op het scherm geplaatst worden. Deze functie ondersteund meer schermen, waardoor de view ook op een tweede scherm geplaatst kan worden. Dit maakt het werken met Revit nog overzichtelijk en makkelijker.

Tabbed views 3

Naast deze extra mogelijkheid zijn er ook een aantal aanpassingen doorgevoerd om te wisselen tussen verschillende weergaven. Zo is de knop Close Hidden van naam veranderd. Deze knop heet tegenwoordig Close Inactive Windows omdat views technisch gezien niet meer verborgen maar inactief zijn.

In de tab view zijn nu twee aparte knoppen om de views met tabs 'Tab views' of als tegels 'Tile views' weer te geven. Hiermee kan sneller en makkelijker tussen de verschillende weergave opties worden gewisseld. Beide knoppen hebben geen effect op views die buiten het Revit scherm geplaatst zijn.


3D View Levels

3D View Levels

In de nieuwe Revit versie kunnen levels ook in 3D views worden weergegeven. Wijzigingen kunnen hierdoor makkelijker worden doorgevoerd. Door de extra informatie in de 3D view, zowel in Perspective of Orthographic view, is het minder snel nodig om over te stappen naar een 2D view tijdens het modelleren. De levels staan standaard uitgeschakeld in 3D views, maar kunnen net als andere hidden objecten makkelijk aangezet worden. Wanneer een level in een 3D view is geselecteerd wordt het vlak weergegeven. Levels gedragen zich in de 3D views net als in de 2D view en kunnen omhoog of omlaag verplaatst worden en de weergave opties kunnen op dezelfde manier ingesteld worden. Eindelijk wordt in deze versie van Revit een waarschuwing gegeven wanneer geprobeerd wordt een level te verwijderen.

  3D view levels 2

Hierin wordt vermeld welke objecten (die aan de level gekoppeld zijn) samen met de level worden verwijderd. Deze elementen worden vervolgens ook in de view geselecteerd, zoals te zien is in onderstaande afbeelding. Hierdoor is vooraf te zien welke gevolgen de wijzing heeft.

Nieuwe 3D view mogelijkheden
In Revit 2019 kunnen uncropped perspectieve views gemaakt worden. Deze views worden over de volledige view weergeven. Ze zorgen voor een overzichtelijker beeld, waardoor wisselen tussen verschillende views minder vaak nodig zal zijn. Er kan met het muiswiel door de view bewogen worden, zodat er door het model kan worden ‘gelopen’.

uncropped perspective views

Uncropped views kunnen niet op een sheet geplaatst worden. De verklaring hiervoor is logisch. De view heeft geen kader, waardoor oneindige views niet geplaatst kunnen worden. Als er toch geprobeerd wordt om een uncropped view op een sheet te plaatsen verschijnt er een melding dat uncropped perspective views niet ondersteund worden door sheets. Er kan vervolgens voor worden gekozen om een aangepaste view met crop region te plaatsen op de sheet. De gecropte views kunnen daarna eventueel aangepast worden op de sheet.

Enable crop region view crop view 2

Via de properties van een 3D view is het mogelijk om gemakkelijk te wisselen tussen de Perspective en Orthographic weergave om zo de weergave van het model te wijzigen.

orthographic view

Een Scope box kan nu ook in een 3D view geactiveerd worden via de Properties om als een Section box te fungeren. Het voordeel hiervan is, dat als de Scope box wordt aangepast in bijvoorbeeld een plattegrond, deze ook meteen in de 3D view bijgewerkt wordt.


Filled Patterns

Met Double-fill patterns kunnen makkelijk grafisch complexe patronen gemaakt worden voor materialen en filled regions. Er kunnen nu voorgrond en achtergrond vulpatronen gecombineerd worden. Door twee fill patterns te combineren, via de properties van de familie met een fill pattern, ontstaat er een familie met een nieuwe Double-fill pattern. Deze dubbele vulpatronen kunnen toegepast worden op filled regions, visibility/ graphic display overrides, object level overrides en als projection en cut-instelling voor materialen.


Advanced Materials

Materialenbibliotheek

Revit 2019 bevat een nieuwe uitgebreide materialenbibliotheek met textures met een hoge resolutie. Deze materialen hebben zogeheten Physical Based Appearance Assets, die ontworpen zijn om goed te werken met de physically based Autodesk Raytracer rendering engine. Hierdoor krijgen de materialen een realistischere uitstraling bij het renderen, zoals te zien is in de verschillen bij de  onderstaande afbeeldingen.

 

render  inrichting


Split Railings
Gebruik de Split Tool om railing-elementen buiten de sketch mode aan te passen en krijg direct controle over railingen die gemaakt zijn met een railing path. Met een enkele klik op de Split tool kunnen railingen aangepast en versimpeld worden. Wanneer een railing gesplit is, zullen de resulterende elementen ieder een eigen onafhankelijke sketch path hebben en kunnen ze vervolgens los van elkaar aangepast worden.

Split railings


Dimensies en Teksten
Dimensies werken nu ook in section views op view specific geometrie, zoals randen en punten die ontstaan door een view doorsnede vlak. Wanneer dus een gebogen object doorgesneden wordt in een view, dan kan het element gemaatvoerd worden. Dit werkt zowel in 2D views als 3D perspective views.

Dimensies 1                                    Dimensies 2

 

Teksten kunnen nu verticaal uitgelijnd worden binnen een text box. Namen van views kunnen makkelijker aangepast worden in de Project Browser door twee keer te klikken op de naam. Wanneer aan een level een andere naam gegeven wordt, verschijnt altijd de vraag of de corresponderende views ook aangepast moeten worden. De melding kan via een vinkje uitgezet worden, zodat ook altijd de naam van de views gewijzigd worden. Tevens is er een Collapse All mogelijkheid toegevoegd in de Project Browser, zodat alle views in één keer uitgeklapt kunnen worden.


Collaboration
*
Het samenwerken en uitwisselen van bestanden met Revit is op een aantal plekken aangepast. Zo is de ondersteuning van het laatste IFC4 bestandstype verbeterd. Elementen worden schoner geïmporteerd en geëxporteerd. Geïmporteerde IFC en Rhino elementen kunnen nu ook in Revit gekopieerd en gespiegeld worden.

De functie Collaboration for Revit is van naam veranderd. De nieuwe naam is BIM 360 Design. Dit is omdat de BIM 360 Cloud functies gemoderniseerd en meer gestroomlijnd zijn. Door deze wijzigingen moest de koppeling tussen Revit en BIM 360 ook vernieuwd worden en daar hoort dus een nieuwe naam bij. Via de Collaborate tab kan nu samengewerkt worden in de BIM 360 Document Management tool in de Cloud. Dit was voorheen mogelijk via BIM 360 Team.


Retired Elements

In de File tab zijn de volgende opties verdwenen: de Suite Workflow en de Publish opties. Ook zijn er in het Export gedeelte twee opties niet meer beschikbaar. De export naar Building Site en Navisworks NWC bestaan niet meer.

Tenslotte is de Communicator functie van de Collaborate tab verwijderd. De Communicate knop is er nog wel maar deze is inactief. Het is dus niet meer mogelijk om via de tool contact op te nemen met projectcollega’s. De reden hiervoor is dat de veiligheidsstandaarden (privacy) steeds belangrijker worden en de uitdaging te groot was om de tool aan te kunnen passen. Daarom is er voor gekozen om de functie uit te schakelen.


Autodesk Drive

Naast Revit 2019 is ook een extra product geïntroduceerd: de Autodesk Drive. Deze Cloud tool vervangt eerdere mogelijkheden voor Cloud opslag en biedt een beveiligde omgeving om 2D en 3D data op te slaan en te delen. Deze drive is via de Desktop Connector direct vanaf de computer te benaderen en zorgt zo voor een snelle en makkelijke integratie in de workflow.

Autodesk drive


Conclusie
Dit jaar zijn er weer aardig wat wijzigingen doorgevoerd bij de nieuwe versie van Revit. Afgelopen jaren waren er vooral (kleine) nieuwe functies toegevoegd, maar dit jaar is er voor gekozen om vooral aanpassingen te doen die de gebruikerservaring moeten verbeteren. Met deze aanpassingen is het programma overzichtelijker en gebruiksvriendelijker geworden zonder dat er veel echt nieuwe functies bij zijn gekomen. Er zijn vooral wijzigingen in bestaande functies doorgevoerd die er voor moeten zorgen dat deze functies beter werken

Deze nieuwe frisse aanpak heeft er voor gezorgd dat Revit 2019 geen grote vernieuwingen kent, maar wel dat het programma een stuk prettiger aanvoelt om mee te werken dan de voorgaande versies en dit is iets wat veel gebruikers zeker zal aanspreken.

Overstappen naar versie 2019 is dus zeker aan te raden voor iedereen met een actieve maintenance of subscription. Iedereen (ook zonder maintenance of subscription) die informatie over Revit 2019 wil, kan altijd contact met ons opnemen via 020-314 44 10 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


* Deze functies zijn niet beschikbaar in Revit LT 2019

Breadcrumbs

Privacy- en Cookiebeleid