Iedere nieuwsbrief schrijft Eric Eelman over Revit in combinatie met een ander programma. U kunt deze artikelen ook op onze website lezen. Dit keer vertelt hij meer over Revit en SketchUp Pro.

In het begin van het ontwerpproces zijn er vaak veel veranderingen. Hierdoor is het niet altijd handig om direct te starten met een BIM model. Voor een BIM model moet er al redelijk veel bekend zijn en vast staan. Architecten kiezen in de beginfase tijdens SO, VO en DO vaak voor SketchUp Pro omdat dit makkelijk, snel en flexibel werkt. Zodra er verder in het ontwerpproces meer informatie bekend is en er gedetailleerd gewerkt moet worden, dan is het handig om verder te werken met een BIM model. Het zou zonde zijn om volledig opnieuw te moeten beginnen, maar dat hoeft gelukkig niet. Een SketchUp model kan namelijk heel gemakkelijk omgezet worden naar Revit. Dit kan (handmatig) gedaan worden door een In-Place Family te creëren in het project en daar het SketchUp model in te importeren: lees meer

Het gebruik van SketchUp bestanden in Revit heeft wel enkele beperkingen ten opzichte van originele Revit families. U kunt hier lezen welke dat zijn: beperkingen gebruik SketchUp bestanden. Om meer controle te hebben over hoe het SketchUp model in Revit wordt ingeladen, kunt u ook via Dynamo met het SketchUpForDynamo package het model importeren: importeren package model. Een andere optie is om een add-in te gebruiken die het importeren regelt, zoals Grevit. Deze app is oorspronkelijk bedoeld om Revit modellen te maken met behulp van Grasshopper. Dit is een visueel programmeerprogramma dat samenwerkt met Rhino. Tevens is het een variant op Dynamo. Grevit biedt ook de mogelijkheid om direct in Revit een SketchUp model te importeren waarbij rekening wordt gehouden met bepaalde instellingen. Als in SketchUp wanden in 'laag Wall' worden geplaatst en 'vloeren als Floor', zullen deze onderdelen in Revit naar Wall en Floor families omgezet worden. Dit is heel handig en tijdbesparend. De SketchUp wanden en vloeren kunnen direct eenvoudig vervangen worden voor andere wanden uit de bibliotheek.

Het kan ook wel eens voorkomen dat men een Revit model terug wil zetten naar SketchUp. Dit kan wederom handmatig door het model op te slaan als dwg/dxf of ifc formaat en vervolgens te openen/ importeren in Revit. Ook hiervoor zijn weer plug-ins beschikbaar. Zo is er bijvoorbeeld rvt2skp. Deze gratis plug-in regelt de omzetting met behoud van geometrie, materialen en gelinkte modellen. Er zijn dus veel verschillende mogelijkheden om SketchUp bestanden met Revit uit te wisselen.

Neem voor meer informatie contact met ons op: 020 - 314 44 10. 

 

Revit SketchUp

 

In deze serie zijn ook beschikbaar:
Revit & AutoCAD
Revit & IFC

 

Breadcrumbs

Privacy- en Cookiebeleid