Dit jaar starten wij met Revit & ...... In iedere nieuwsbrief besteedt onze Revit specialist Eric Eelman aandacht aan het uitwisselen van Revit bestanden met andere programma’s. Deze artikelen kunt u ook op de website lezen. Dit item gaat over Revit & IFC. 

Revit en ifc

IFC is het bestandsformaat om BIM projecten uit te wisselen tussen verschillende softwarepakketten. Revit ondersteunt dit bestandstype. Dit betekent dat Revit IFC bestanden kan lezen en andere projecten opgeslagen kunnen worden als IFC modellen.

Helaas werkt het uitwisselen niet simpel. Er zijn namelijk verschillende soorten IFC bestanden. Revit bevat heel veel opties die ingesteld kunnen worden, waardoor het soms niet helder is welk bestandstype gebruikt moet worden. Bovendien kan het voorkomen dat in een Revit project gebruik gemaakt wordt van externe bestanden, zoals bijvoorbeeld linked rvt bestanden. Hoe moeten deze dan geëxporteerd worden? Het omzetten naar IFC werkt dus niet met één klik. Er moet eerst gekeken worden welke instellingen het beste werken voor een bepaalde export. Ieder 3D BIM programma gaat weer anders om met IFC bestanden. Wanneer de juiste instellingen zijn gevonden kunnen deze gelukkig opgeslagen worden.

Wanneer de standaardinstellingen niet werken, kunt u de volgende stappen volgen:

  • Zorg dat het project geen 'linked files' bevat. Linked files kunnen gebind worden, zodat er een kopie in het project wordt opgeslagen en er geen koppeling meer is met het originele bestand. Nog beter is om deze modellen in te laden als groep via ‘Load as Group’. Elke kopie van een bestand moet als aparte groep worden ingeladen om te voorkomen dat verplaatste kopieën niet juist geplaatst worden in het IFC bestand.
  • Vervolgens kan het model zonder problemen worden weggeschreven naar IFC. Gebruik hiervoor het meeste gebruikte IFC2x3 Coordination View 2.0 bestandsformaat.

Deze werkwijze is wellicht wat omslachtig maar geeft meestal wel een goed resultaat als exporteren niet goed gaat met linked files en verschillende instellingen.

Neem voor meer informatie contact op met Eric Eelman: 020 – 314 44 10.

Breadcrumbs

Privacy- en Cookiebeleid