In SketchUp kunnen objecten een kleur of materiaal krijgen. Het is belangrijk om materialen en kleuren op de juiste manier toe te passen, zodat ze correct weergegeven worden op de objecten en makkelijk gewijzigd kunnen worden. De volgende drie dingen kunnen gekleurd worden of een materiaal krijgen: vlakken, componenten en groepen.

De opbouw van een model kan als volgt zijn:
- vlakken in componenten en deze weer samenvoegen tot een groep
- vlakken in componenten en deze vervolgens weer in een component plaatsen

Het verschil tussen componenten en groepen is dat meerdere entiteiten van een component identiek zijn en dat een groep altijd uniek is. Dit houdt in dat als objecten (vlakken) in een component een kleur/materiaal krijgen, dat alle exemplaren van dit component deze kleur/materiaal krijgen. Bij een groep zal alleen het exemplaar waarvan de onderdelen (vlakken) de kleur/materiaal krijgt veranderen. Vlakken zijn altijd uniek, dus als deze een kleur/materiaal krijgen, dan zal dit object altijd deze kleur/materiaal krijgen. Ook als deze dus in een component of groep geplaatst is. Als een vlak een kleur/materiaal heeft en het component of de groep waar dit vlak in zit ook een kleur/materiaal krijgt, dan zal het vlak altijd zijn eigen kleur/materiaal laten zien (ondanks dat er een kleur/materiaal overheen zit van het component/de groep). Het is dus belangrijk om te voorkomen dat er meerdere kleuren/materialen over elkaar heen gebruikt worden. 

Voorbeeld
Wanneer bijvoorbeeld een stoel een groep is die een zitting heeft als component met ongekleurde vlakken en een onderstel als component waarbij de vlakken gekleurd zijn, dan kan met door elke groep van een andere kleur/materiaal te voorzien elk exemplaar een andere kleur zitting krijgen met dezelfde kleur onderstel. Echter is het beter om dan het component van de zitting een kleur/materiaal te geven en niet de groep, zodat er niet twee kleuren over de vlakken van het onderstel zitten. Als er namelijk twee kleuren op een object (vlak) zitten (in dit geval het onderstel) zal, wanneer dit object vervangen wordt voor een ongekleurd object, dit nieuwe object de kleur krijgen die aan de groep gegeven is in plaats van dat deze er dan ongekleurd (wit) uitziet.

Als vlakken in een component/groep dus een kleur/materiaal hebben gekregen, dan zullen deze objecten altijd deze kleur/materiaal laten zien ongeacht of het component/de groep ook voorzien wordt van een kleur/materiaal.

Wanneer de vlakken in een component/groep ongekleurd blijven en vervolgens het component/de groep een kleur/materiaal krijgt, zullen de vlakken deze kleur/materiaal krijgen. Hierdoor kan hetzelfde component voorzien worden van verschillende kleuren/materialen en hoeft er voor elke andere kleur geen apart nieuw component gemaakt te worden. Het voordeel hiervan is dat wanneer het component van vorm veranderd moet worden, dit dus ook maar 1x gedaan hoeft te worden om alle varianten aan te passen.

Wees er ook bewust van dat bij elk vlak een voor- en achterkant voorzien kan worden van een kleur/materiaal. Let dus goed op dat je de alleen de zijde die de kleur/het materiaal moet krijgen deze kleur/dit materiaal gegeven wordt en niet de andere zijde voorzien wordt van een andere kleur/materiaal, maar dat deze ongekleurd blijft. Tenslotte is het belangrijk om de vlakken met de voorkant de goede kant op te zetten. Als het vlak verkeerd om staat, bijvoorbeeld met de voorkant naar binnen bij een solid kubus, dan kan de richting van het vlak omgedraaid worden met de tools Reverse Faces of Orient Faces.