SketchUp Diffusion is een plug-in voor SketchUp waarmee met behulp van AI snel afbeeldingen gegenereerd kunnen worden.

Diffusion 1
SketchUp Diffusion genereert zelfs van een eenvoudig 3D-model snel conceptuele renderingen.

Trimble, de ontwikkelaar van SketchUp, wil AI toegankelijk maken. Met SketchUp Diffusion van het SketchUp Lab teams kan AI worden gebruikt binnen SketchUp.

Hoe werkt het?
SketchUp Diffusion heeft acht ingestelde stijlen waarmee je kunt starten. Met de instellingsschuifregelaars kun je de afbeeldingsoutput nauwkeurig afstemmen en geometrie van een model behouden. Daarnaast kun je bepalen hoeveel invloed aanwijzingen hebben. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld te starten met een korte omschrijving van een afbeelding die je in gedachten hebt. Hiermee kun je het door AI gegenereerde resultaat als inspiratie gebruiken.

Voorbeeld
Je wilt een aantal concepten genereren (vorm en afwerking) van een eenvoudig massa model. Start met het beschrijven van hoe een gebouw eruit moet zien met een tekstopdracht en gebruik de instellingsschuifregelaars. Wanneer de ‘prompt influence’ verhoogt wordt en ‘respect model geometry’ verlaagd wordt, zal de tekstbeschrijving nauwkeurig gevolgd worden. Het model wordt aangepast in de gegenereerde afbeeldingen. Deze instellingen werken ook andersom. Als het model verder gevorderd is en je bijvoorbeeld context, belichting en materialen wilt verkennen, dan kun je ‘respect model geometry’ hoger zetten om afbeeldingen te produceren die de exacte weergave tonen.

Diffusion 2

Wissel snel tussen conceptschetsen en renders met ontwerpopties

Met ‘Add Scene’ kun je beelden opslaan als een overlay in de SketchUp Viewport. Zo kun je de eerste ideeën met klanten of collega’s delen. Markeringen op de iPad kun je ook gebruiken met SketchUp Diffusion. Zo kun je binnen een paar seconden een fotorealistisch concept van een schets maken.

SketchUp Diffusion on Desktop is te vinden in het Extension Warehouse. Het is ook direct beschikbaar als onderdeel in de nieuwste versies van SketchUp voor iPad en Web.
Diffusion wordt uitgebracht als onderdeel van het SketchUp Labs-programma. Het is op dit moment (nog) gratis beschikbaar voor actieve Go-, Pro- of Studio-abonnees-abonnees voor een beperkte proefperiode.

SketchUp Diffusion
Getting Started with Diffusion